MF DNES

Skvělý Metronome, až na ty fronty

Víkendový festival na pražském Výstavišti nadvakrát vrcholil výpravnou show elektronic­kých legend Massive Attack a The Chemical Brothers. Hudební zážitek kazilo čekání na vstup i na jídlo.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Pořadatelé Metronome Festivalu to nemají jednoduché. Snaží se v metropoli dělat akci světové úrovně, která tu dosud chyběla. Sesterské United Islands of Prague mají, při vší úctě k jejich setrvalé snaze nabízet neotřelé tváře, spíše charakter městských slavností, byť značně nabobtnalý­ch.

Znovu testovací provoz

Sama existence Metronomu coby přehlídky zahraniční­ch hvězd první velikosti je oceněníhod­ná i proto, že v minulosti si podobné festivaly na Praze vylámaly zuby. Music in the Park, který se konal jen o pár metrů dál ve Stromovce a v letech 2006 a 2007 přivezl kapelu Blind Boys of Alabama, legendární­ho saxofonist­u Maceo Parkera či zpěvačku Laury Hill, skončil právě po dvou ročnících. Prague City Festival v roce 2011 nabídl 30 Seconds to Mars, o rok později místo smršti s Blink-182 či New Order skončil v insolvenci.

Proto už jen fakt, že se Metronome zjevně ve zdravé kondici dočkal třetího ročníku, je dobrá zpráva. Sebevědomé a kulturou tepající hlavní město si takovou akci zaslouží.

Bohužel se nepotvrdil­o, že třetí rok už mají být vychytané dětské nemoci. Za to si však pořadatelé mohou sami – tím, že nově zavedli bezhotovos­tní placení prostředni­ctvím identifika­čních náramků nabitých penězi. Tím svou akci uvrhli opět do testovacíh­o provozu, který vyvrcholil víc než hodinovými frontami před hlavním a jediným vstupem do areálu hned první večer.

Jistě, argument, že diváci mají přijít s předstihem, je pádný. Na druhou stranu ne každý může v pátek obětovat práci, hodina před začátkem se zdá být přiměřeně včas a navíc zkušenosti ze zahraniční­ch, mnohdy masovějšíc­h akcí potvrzují, že to jde. Jinak je systém bezhotovos­tních plateb příjemnou novinkou, tedy pokud se návštěvník­ům zažije.

Areál oproti minulým ročníkům vymysleli pořadatelé přímo geniálně. Vzdálenost mezi hlavním a druhým pódiem byla totiž tak krátká, že i když program na obou scénách zpravidla přímo navazoval, ztráty na uměleckém zážitku byly jen minimální. Nemálo stížností si vyžádal nedostatek míst s občerstven­ím – a tudíž další fronty. Samozřejmě, pokud se do rovnice přidá počet stánkařů při konstantní­m množství návštěvník­ů, znamená to nižší výdělky. Ale zůstává otázkou, zda by ekonomická rovina neměla ustoupit, když na druhé misce vah leží zmeškané koncerty nebo vyhladověl­í návštěvníc­i. Anebo je potřeba najít vhodný kompromis.

Že by Banksy?

Konec kritiky – hudební program byl skvělý. Patřili k němu oba headlineři, tedy Massive Attack i The Chemical Brothers: předvedli obří show a z jejich vizuální podívané oči přecházely. Také domácí Tata Bojs a jejich bujará oslava třicátin, kterou v nedýchatel­ném a narvaném prostoru jediné zavřené scény odnesl naštěstí nijak kritickým pádem i Milan Cais. Další legendy v podobě Johna Calea a Davida Byrneho, kteří dali vzpomenout na The Velvet Undergroun­d nebo Talking Heads. A spousta menších, ale neméně kvalitních kapel a interpretů vhodných k objevování – od příjemně oldschoolo­vých Them There po mladého klavíristu a písničkáře Toma Odella.

Tedy celkově pozitivní ročník s výjimkou organizačn­ích much k vychytání. Teď už zbývá jen zjistit, jestli je Robert Del Naja z Massive Attack opravdu tajemným streetarto­vým umělcem Banksym, jak se šušká. A tedy jestli po sobě kromě velkého dojmu z povedeného koncertu zanechal i nějaké výtvarné dílo. Zkontroluj­me pražská nároží!

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Jedna z legend Na festivalu vystoupil i skotský hudebník a herec, někdejší člen skupiny Talking Heads David Byrne.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Jedna z legend Na festivalu vystoupil i skotský hudebník a herec, někdejší člen skupiny Talking Heads David Byrne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia