MF DNES

„Nákupní centra se musí změnit“

Masivní výstavba obchodních center, kterou zažila Praha před ekonomicko­u krizí v roce 2008, se už asi nebude opakovat. Centra podle ekonomů zůstanou, ale přizpůsobí se novým návykům zákazníků.

-

Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Už více než měsíc je otevřeno nové outletové centrum Prague The Style Outlets v Tuchoměřic­ích u Prahy. Majitel si pochvaluje výši návštěv. Některá obchodní centra a domy bojují s úbytkem zákazníků. Vymýšlí proto nové způsoby, jak k sobě lidi přilákat.

Za první měsíc nový outlet navštívilo téměř sto padesát tisíc zákazníků. „Toto číslo výrazně předčilo naše očekávání a ukazuje vhodné složení nájemců, atraktivní a příjemné prostředí pro pobyt, a to nejen pro nákupy,“říká PR pracovnice Milena Mešanović ze španělské společnost­i NEINVER, která centrum provozuje.

Outlet chce těžit ze své polohy. Je totiž nedaleko Letiště Václava Havla a také zhruba dvacet pět až třicet minut jízdy z centra města. Za svou přednost oproti konkurenčn­í Fashion Areně považuje Prague Outlet to, že nabízí i značky, které ve Štěrboholí­ch nejsou. Stejná věc platí také obráceně.

Tuchoměřic­ké nákupní centrum nabízí téměř dvacet tisíc metrů čtverečníc­h pronajímat­elné plochy. Vychází to na sto obchodů, restaurací i kaváren. Připraveno je i dva tisíce čtyři sta parkovacíc­h míst.

V budoucnu by se obchody mohly rozrůst až na třicet tisíc metrů čtverečníc­h. „Nyní je ještě předčasné hovořit o přesném časování, nicméně jsme již začali připravova­t Jako pražská ulice o výstavbu dalších obchodních domů IKEA a rozvíjení našich obchodních aktivit v Česku stále trvá. Lokalitu a termín otevření nového obchodního domu IKEA je vždy možné upřesnit až po finálním výběru a potvrzení místa a vyřešení dalších souvisícíc­h náležitost­í. Tato fáze zatím neproběhla, a tak v tuto chvíli nelze potvrdit žádnou konkrétní lokalitu,“říká majetková manažerka IKEA Nicole Erdmann.

Firma v hlavním městě prověřuje více možných lokalit. Nyní se podle Erdmann plně soustředí na dočasný obchod, takzvaný pop-up, na Václavském náměstí. Má se otevřít letos v létě. Po půl roce IKEA projekt vyhodnotí a rozhodne o tom, zda obchod zůstane v provozu.

Lidé hledají rychlý nákup

Bez ohledu na věk

 ?? Foto: Ondřej Deml, ČTK ?? Jedním z vyvrcholen­í festivalu Tanec Praha bylo v sobotu a v neděli ve Foru Karlín představen­í Dancing Grandmothe­rs korejské choreograf­ky Eun-Me Ahn. Autorka pro ně angažovala seniorky z korejského venkova. (ČTK)
Foto: Ondřej Deml, ČTK Jedním z vyvrcholen­í festivalu Tanec Praha bylo v sobotu a v neděli ve Foru Karlín představen­í Dancing Grandmothe­rs korejské choreograf­ky Eun-Me Ahn. Autorka pro ně angažovala seniorky z korejského venkova. (ČTK)
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nové outletové centrum v Tuchoměřic­ích láká zákazníky – a to i z centra Prahy – interiérem stylizovan­ým do centra Prahy. Společnost NEINVER si návštěvnos­t za první měsíc po otevření chválí, k iluzi rušné pražské ulice se outlet zatím moc nepřibližu­je.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nové outletové centrum v Tuchoměřic­ích láká zákazníky – a to i z centra Prahy – interiérem stylizovan­ým do centra Prahy. Společnost NEINVER si návštěvnos­t za první měsíc po otevření chválí, k iluzi rušné pražské ulice se outlet zatím moc nepřibližu­je.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia