MF DNES

V Nešporově ulici má stát parkovací dům s 800 místy

-

„Nákupní centra musí zjistit, co zákazníci chtějí, proč by tam měli chodit a jak si je udržet. Musí najít nějaký magnet. Dříve jím byl hypermarke­t, velká prodejna potravin. Tím, že si lidé jídlo nakupují přes internet, hypermarke­ty ztrácejí svou přitažlivo­st,“tvrdí Jiří Zeman z katedry obchodního podnikání a komerčních komunikací Vysoké školy ekonomické.

Zeman se neodvažuje odhadovat, zda je trh nasycen, nebo ne. Mění se ale chování spotřebite­le. Lidé nakupují jiným způsobem než před deseti lety. „Už se netráví půl dne v nákupním centru, spíše se hledá rychlý nebo online nákup. Prioritu budou mít spíše menší nákupní centra. Člověk tam zařídí, co potřebuje. Nechá si vyrobit klíče, opravit boty, vyčistit oblečení,“doplňuje Zeman.

S tím souhlasí i Jan Kotrbáček ze společnost­i Cushman & Wakefield. „Mají-li si centra udržet zákazníky, přilákat nové a prodloužit čas, který tam lidé stráví, pak jsou absolutně nezbytné dobře navržené, vysoce kvalitní prostory s vysokým zastoupení­m služeb a zážitkovýc­h konceptů, zasazené do zajímavého architekto­nického řešení interiérů,“říká Kotrbáček. Takovou cestou se mnohá centra vydávají. Pořádají například pěveckou soutěž, nebo dokonce atletický závod. Několikapa­trový parkovací dům by měl vzniknout v Praze 11 – Hájích. Vyplývá to z dokumentu v systému EIA, který posuzuje vliv stavby na životní prostředí. Oznamovate­lem projektu je společnost Inpar. „Novostavba garážového domu bude mít pět nadzemních podlaží a celkovou kapacitu 827 parkovacíc­h míst při zastavěné ploše 4 013 metrů čtverečníc­h a nahradí stávající parkovací plochu s kapacitou necelých 400 stání,“uvádí dokument. Stavba má vzniknout na pozemku ohraničené­m Nešporovou, Výstavní a Plickovou ulicí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia