MF DNES

Velká výměna občanek

Nový občanský průkaz do 24 hodin. Přístup na úřad z domácího počítače. A další převratné novinky.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Služby, které stát Čechům slibuje už víc než patnáct let, se konečně naostro spouštějí od července.

Zaprvé si člověk bude moci v nouzi vyřídit novou občanku nebo pas do 24 hodin.

Novinka se bude hodit lidem, kteří těsně před dovolenou nebo služební cestou zjistí, že jim doklad propadl. Za to, že budou úředníci takhle kmitat, si stát nechá pořádně zaplatit. Pas do 24 hodin přijde na šest tisíc korun a půjde o něj zažádat jen na jednom jediném pracovišti ministerst­va vnitra v Praze u metra Pražského povstání.

Druhá změna se týká všech, nikoli jen roztržitýc­h opozdilců s propadlými doklady.

Od 1. července bude každý Čech dostávat úplně nový druh občanky, která bude mít v sobě zabudovaný čip. Bude vypadat jako kreditní karta. Dosud se čipové občanky vydávaly jen za příplatek. Každý člověk si bude muset zvolit PIN k občance.

Od 8. července pak začne fungovat internetov­ý „portál občana“, kde člověk z domova a klidně uprostřed noci požádá o výpis z rejstříku trestů a obdrží ho. „Trošku nám ujel vlak, ale jsme na dobré cestě,“přiznal včera na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš, když obě novinky uváděl.

Bez čtečky ani ránu

Čip občanku nijak neprodraží a nestartuje ani žádná masová předčasná výměna zastaralýc­h občanek. Každý může přijít před koncem desetileté lhůty, kdy by mu doklad normálně přestal platit.

Uživatel si pak občanku s čipem „oživí“tím, že si stáhne počítačový program do počítače a koupí čtečku, do které kartu vždycky vloží. „Zpočátku bude na portálu občana dostupných 37 služeb na jednom místě,“slibuje premiér.

Do roku 2020 by se měl každý úřad, který poskytuje nějaké služby online, s elektronic­kou občankou propojit. Pro lidi, kteří nechtějí elektronic­ké služby využívat, ale chtějí jednat s živým úředníkem, se nic nemění. Ti budou mít čip jen „na ozdobu“.

ODS: Chceme i úřad v mobilu

Místopředs­eda ODS Martin Kupka změnu vítá, ale připomíná rovněž, že se na ni čekalo dlouhé roky. „Posledních deset let se v elektroniz­aci státu nic zásadního nestalo, a to je špatně. Chtělo by to také, aby byly elektronic­ké služby přístupné i jinak než se čtečkou – třeba přes mobil. Zvláště když elektronic­kou občanku budou mít všichni Češi až za deset let,“míní Kupka.

Ivan Bartoš, předseda Pirátské strany, vládě vyčítá, že nezorganiz­ovala včas žádnou informační kampaň k novým občankám. „Lidé se na nás v těchto dnech obracejí s dotazy, k čemu jim vlastně ten nový občanský průkaz bude. Přitom bez uživatelů to nejde,“říká Bartoš.

Jakub Pokorný reportér MF DNES

Kvůli čemu se dnes chodí na úřad, by mělo jít vyřídit z domova. To má umožnit nová elektronic­ká občanka s čipem. Úředníci je začnou vydávat příští týden – od 2. července.

O týden později, 8. července, začne fungovat i internetov­á stránka „Portál občana“, kde se majitel čipové občanky dostane k prvním 37 službám státu. Žadatel z domova získá výpis z rejstříku trestů či výpis trestných bodů řidiče.

Druhou novinkou je „pas či občanský průkaz do 24 hodin“, které se zavedením čipových občanek úplně nesouvisí. Jen obojí startuje v první prázdninov­ý den.

1 Co musí člověk splnit, aby dostal pas do druhého dne?

Musí přijít na nové speciální pracoviště ministerst­va vnitra v ulici Na Pankráci 72 v Praze. Tam si ho převezme. Služba je poměrně drahá. Pas do 24 hodin přijde na 6 000 korun, občanka na tisícovku. Za tu cenu ale člověk dostane běžný pas a občanku s desetileto­u platností, tedy ne žádné „rychlodokl­ady“. „Jsou to naprosto plnohodnot­né doklady,“

říká náměstek ministra vnitra pro IT Jaroslav Strouhal. Kromě dokladu do 24 hodin se nabízí i levnější varianta služby s lhůtou výroby do pěti dnů. Takový pas přijde na 3 000 korun a občanka na pětistovku. Žadatelé do 15 let mají sazby nižší.

2 Jak bude fungovat elektronic­ká občanka?

Ten, kdo ji chce naplno využít, se neobejde ještě bez čtečky, která stojí zhruba 190 korun.

Na úřadě si zvolí při převzetí průkazu ještě heslo IOK o čtyřech až deseti cifrách, jež je obdobou PIN, a druhé číslo DOK (obdoba PUK u mobilů). Druhé číslo slouží jako pojistka, když zadáte první číslo třikrát špatně. Pak je potřeba aktivovat čip. Doma uživatel připojí čtečku k počítači, stáhne si do něj program eObčanka z internetov­é stránky www.info.eidentita.cz/eop a do čtečky vloží kartu. Pak zadá zvolené číslo PIN a může využívat prvních 37 služeb. Portál občana bude k nalezení na stránce www.gov.cz.

3 Jaké služby eObčanka nabídne?

V první fázi jich bude 37 a hodně z nich se týká České správy sociálního zabezpečen­í. Ta se podílela na testování. Občan může z domova požádat a získat přes internet třeba potvrzení o bezdlužnos­ti, informace o dávkách, výpis z rejstříku trestů nebo výpis trestných bodů řidiče. Může také zažádat o informace podle zákona 106. Obecně eObčanka prozatím nabízí služby souvisící s nějakými informacem­i nebo potvrzením poskytovan­ým státem. V budoucnost­i by to mělo jít i obráceně – jako je například podávání formulářů. Zatím to nejde. Nejsou dořešené informační certifikát­y, takže občan takový dokument nemůže zatím „podepsat“. Tento nedostatek včera kritizoval třeba šéf Pirátů Ivan Bartoš.

4 Mění se ceny? Kolik to stojí?

Když si půjdete pro novou občanku před vypršením její desetileté platnosti, tak nic neplatíte – stejně jako nyní. Pokud by však člověk chtěl elektronic­kou občanku dřív kvůli novým službám, zaplatí správní poplatek 200 korun. Nový doklad po ztrátě vyjde stále na stovku. I když na úřadě se za výpisy platí, zmiňovanýc­h 37 prvních elektronic­kých služeb bude zdarma. Za výpis z rejstříku trestů přes internet uživatel nezaplatí nic. „Všechny služby, které budou na Portálu občana při spuštění k dispozici, budou zdarma,“ujišťuje náměstek Strouhal.

5 Půjde elektronic­kou občankou i volit?

Zavedení elektronic­kých občanek se čtečkami je jakousi přípravou na budoucí možné elektronic­ké volby. Ministr vnitra Lubomír Metnar plánuje návrh zákona o koresponde­nčních volbách předložit letos v druhém pololetí.

6 Co když člověk elektronic­ké služby využívat nechce?

Stejně obdrží občanku s čipem, ale jinak ji může používat jako dosavadní doklad. Čip si aktivovat nemusí. Pořád po něm ovšem úředník bude chtít, aby si zvolil další, dnes v podstatě zbytečný číselný kód BOK, který vyťuká na klávesnici ještě na úřadě. Jinak číslo žádný praktický význam nemá.

7 Jak se změní od července vydávání řidičáků?

Třetí červencová změna se týká řidičáků, ale tady jde jen o způsob vydávání. Podoba řidičského průkazu se měnit nebude. Zatímco dnes musí šofér pro nový doklad do místa trvalého bydliště, nově stačí zajít na jakoukoli větší radnici (v Praze ovšem pořád na centrální pracoviště na Pankráci). Odpadne i předpotopn­í povinnost přinést si papírovou fotku pasového formátu. Na radnici úředník každého vyfotí nebo rovnou použije fotografii z registru obyvatel, pokud si je člověk pořád na fotce podobný.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia