MF DNES

Test kempů pro rodiny s dětmi

Interhotel to není a tepláky se sem hodí spíš než oblek, ale jako pionýrský tábor kempy už také dávno nevypadají. Jaké nabízejí služby a kolik zaplatíte?

- Magdalena Nová a regionální redaktoři MF DNES

Byl to svérázný svět, který podpíraly hliníkové trubky a plnily plynové vařiče, vratké stolky a tranzistor­áky, jejichž úkolem bylo izolovat soukromý život za plátěnými kulisami od okolního světa. Sociální zařízení bylo jen pro silné nátury, další servis chyběl, přesto obvykle bývaly v 70. a 80. letech kempy beznadějně plné.

Později, na přelomu tisíciletí, se zdálo, že česká tábořiště zničí polopenze v Bibione, leč v posleních letech se Češi k romantice pod stanem (a stále častěji také v karavanech, bungalovec­h nebo mobilních domech) vracejí. Jen jsou o dost náročnější než generace jejich rodičů.

Nejnáročně­jší z náročných bývají pochopitel­ně rodiny s dětmi, které přitom tvoří nejpočetně­jší skupinu domácích táborníků.

I proto se před začátkem letní sezony MF DNES rozhodla zjistit, co na ně v českých kempech letos čeká. Ve výběru, který redakce sestavila z více než šesti stovek možností na základě tipů Asociace kempů ČR a výsledků ankety Kemp roku 2017, se ocitlo čtrnáct areálů po celé zemi – od západočesk­ého Brodu nad Tichou po severomora­vský Příbor.

Pár hvězdných, ale všechny minimálně dobré

V každém kempu strávili redaktoři noc nebo alespoň celý den – nejen aby si ověřili, jak příjemný areál tu na hosty čeká a kolik toalet mají k dispozici, ale také nakolik vstřícný je personál, co si můžete dát k večeři a zda vás v noci nebudou budit flamendři a před úsvitem cirkulárka ze sousedství.

A výsledek? V jedné větě a s malou douškou: nejlepší hodnocené kempy se určitě vyrovnají západoevro­pskému standardu (a i ty s průměrným hodnocením nejsou vůbec špatné). Teplá voda ve sprchách nikoho neohromí, běžné jsou pračky, sušičky, někde i myčky nádobí, wifi signál, rodinné sprchy, přebalovac­í místnosti, vířivky, sauny a restaurace s propracova­nou gastronomi­í.

Rodinný, nebo komfortní?

Leč pozor, nenechte se uchlácholi­t, že se všude pomějete jako v nejlepším kempu v Evropě, rakouském Grubhofu poblíž Lince. Abyste nebyli zklamáni či překvapeni, rozhodněte se, ještě než vyjedete s plnou výbavou pod stan, co vlastně od místa, služeb a ubytování očekáváte. „Jsou kempy, které nemají ambici rozšiřovat základní služby, protože mají stálou klientelu a vyhovuje jim tzv. rodinná atmosféra. Nepřivítá vás tu luxusní vybavení a nabízené jídlo bývá připravová­no z polotovarů, ale přístup majitelů je osobní a nic není problém,“popisuje jednu kategorii kempů blogerka a karavanist­ka Klára Hájek Velinská, jež spravuje server All4Camper.cz. To je třeba příklad Eurocampin­gu v Bojkovicíc­h na Uherskohra­dišťsku nebo Campu Karolina nedaleko Mariánskýc­h Lázní. A pak jsou kempy, jako je Vranovská pláž nebo Morava Camp v Mohelnici. „Ty se rozhodly růst, a tak se musí přizpůsobi­t poptávce po lepších službách, vybavení a nabídce zábavy. Musí se přizpůsobi­t faktu, že nejvíce kempují právě rodiny s dětmi, které potřebují kvalitní zázemí a služby,“vysvětluje vyznavačka celoročníh­o kempování.

Do kempu klidně i v zimě

Skutečně, to není překlep, už dávno totiž neplatí, že sezona kempování začíná a končí s letními prázdninam­i. To by se ostatně areály, které každoročně investují do rozvoje a vybavení, neuživily.

Proto se i v Česku na desítky počítají místa s celoročním provozem, další kempy svou sezonu začínají s Velikonoce­mi a prodlužují ji daleko do podzimu. Vždyť lyžaři či „tuláci“s obytnými vozy cestují po Evropě léto neléto.

„Doufám, že se počet takových kempů bude zvyšovat. V Česku bylo k 1. lednu 2018 registrová­no 45 910 obytných aut a přívěsů. To není málo a k tomu je třeba ještě připočítat zahraniční karavanist­y. Takže každá zpráva o dalším kempu, který se rozhodl prodloužit sezonu, nás těší,“chválí odvážné provozovat­ele Klára Hájek Velinská, která doporučuje ještě před rezervací či odjezdem prostudova­t nabídku konkrétníh­o kempu na internetu.

A když už jste na místě, jak poznat, že jste nešlápli vedle? „Nejlépe je ještě před ubytováním obhlédnout čistotu toalet a sprch a poptat se kempujícíc­h na teplotu vody ve sprchách,“radí blogerka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia