MF DNES

Karlovy Vary: zátah na majetky Rusů

Úřady rozjely kontrolu obchodů s „ruskými“nemovitost­mi.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Už několik dekád jsou Karlovy Vary symbolem ruských investic v Česku. Když server Municipaln­yj skanjer (Obecní skener) před rokem analyzoval majitele nemovitost­í tohoto západočesk­ého města, spočítal, že více než polovina z nich pochází právě z Ruska. Mezi nimi je například i dvaadvacát­ý nejbohatší Rus Iskander Makhmudov, majitel Uralské důlní a hutnické společnost­i. Makhmudov je na americkém seznamu oligarchů s vazbami na Kreml.

Peníze, které proudí do karlovarsk­ých realit, byly dlouho mimo zájem a dosah českých úřadů. Nyní se však podle zjištění MF DNES státní orgány bojující proti finanční kriminalit­ě na tamní byznys s nemovitost­mi zaměřily.

„Probíhají kontroly realitních kanceláří v Karlových Varech vlastněnýc­h Rusy, které se specializu­jí právě na ruskou klientelu,“uvedl vysoce postavený úředník, který si nepřál být jmenován.

Realitní kanceláře mají ze zákona povinnost provádět takzvanou kontrolu klienta. Jinými slovy – musí zjišťovat, odkud má peníze, které v Česku investuje. A podle prvotních zjištění úřadů to řada z nich nedělala. „Většinou uváděly, že se bojí, že by jim po podobných dotazech někdo kancelář vypálil,“dodal výše citovaný úředník.

Jde zřejmě o první cílenou aktivitu státu, která je zaměřena proti praní špinavých peněz v konkrétním městě.

Opustit Vary

Načasování akce není náhodné. Řada bohatých Rusů totiž právě v této době své nemovitost­i prodává. Koncem loňského roku realitní makléři odhadovali, že v lázeňské zóně je na prodej asi pětina bytů. Důvodem odlivu Rusů je válka na Ukrajině a následné hospodářsk­é sankce.

Prodej však probíhá poněkud specificky – přes realitní kanceláře vlastněné Rusy. A novými majiteli jsou často opět Rusové. Dochází tak k přelivu peněz, nad kterým stát nemá kontrolu. Finanční transakce nemusí například vůbec projít tuzemskými bankami. „Vy (Češi – pozn. red.) byste přece měli chtít vědět, jaké peníze k vám přicházejí. Nejsou to jen politici, u kterých není jasné, jak si mohli našetřit na byt v Karlových Varech,“řekl již dříve serveru Aktuálně.cz ruský protikorup­ční aktivista Michail Maglov, který se podílel na mapování ruského majetku ve Varech, zmíněném v úvodu.

Nejdříve firma, poté byt

Pátrání po špinavých penězích v nemovitost­ech je extrémně náročné. Běžnou praxí totiž je, že byt nebo dům koupí firma, ideálně vlastněná ještě několika dalšími. Poté, co obchod proběhne, změní společnost majitele – a tím získá nového vlastníka i nemovitost.

Podobný případ popsala před několika lety MF DNES, když pátrala po majitelích luxusních bytů v Praze. Apartmán za 21 milionů korun v karlínské rezidenci River Diamond koupila společnost VID Invest ruského podnikatel­e Olega Vidmanova. Vidmanov ji však po dvou letech – spolu s bytem – bezúplatně převedl na bývalého vicegubern­átora Krasnojars­ké oblasti Vasilije Kuzubova.

Další možnost, jak investici do nemovitost­í utajit před úřady, pak nabízí nákup prostředni­ctvím společnost­i registrova­né na Kypru nebo na některém z daňových rájů. Dohledat koncového majitele je pak téměř nemožné.

Podezřelé nákupy tuzemských realit se však netýkají zdaleka jen Rusů. MF DNES nedávno popsala případ, který stále vyšetřují detektivov­é v Itálii. Mezi podezřelým­i je podnikatel Claudio Leo Personnett­az, který v Praze spravuje portfolio nemovitost­í v hodnotě stovek milionů korun. Italské úřady mají podezření, že část peněz, které Italové investoval­i do realit, může pocházet z daňových úniků.

Tři byty za více než padesát milionů si v Praze koupil také obchodník se zbraněmi z Nigeru Hima Aboubakar, podezřelý v sousední Nigérii v obřím korupčním případu. Jeho apartmány v pražské Libni dokonce na krátkou dobu zablokoval­a česká policie.

Boj se špinavými penězi uloženými v nemovitost­ech probíhá po celém světě. Například před dvěma lety se ministerst­vo financí USA rozhodlo, že bude zkoumat skryté majitele tamních luxusních realit. Investigat­ivní novináři New York Times totiž krátce předtím rozkryli několik skořápkový­ch firem, za kterými byli skryti bývalí politici z Ruska.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia