MF DNES

„Migrační summit“EU rozhodne. O Merkelové

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Německá kancléřka Angela Merkelová bojuje o své politické přežití i o svůj historický odkaz.

Ve svém čtvrtém funkčním období se sice řadí mezi nejdéle úřadující německé politiky po boku Konrada Adenauera a Helmuta Kohla, ale její konec může být mnohem dramatičtě­jší.

Šance, že se Merkelová na nadcházejí­cím summitu Evropské rady v Bruselu domluví s ostatními evropskými státy na společné reformě imigrační a azylové politiky, je podobná jako na víkendovém narychlo svolaném minisummit­u: relativně malá. Čas na nalezení kompromisu se navíc rychle krátí, prezidenti a premiéři členských zemí EU se sejdou už tento čtvrtek.

Pokud pak předseda bavorské CSU Horst Seehofer neustoupí ze svých požadavků a začne i proti vůli kancléřky od července kontrolova­t německou hranici, vládní koalice bude stát před velmi těžkou zkouškou. Reálně hrozí, že konzervati­vní unie CDU/CSU se po tomto kroku rozpadne.

To by nejspíš znamenalo také konec Merkelové, rozklad vládní koalice horko těžko sestavené se socialisty (SPD), předčasné volby a ještě komplikova­nější povolební jednání o nové koalici, než byla ta předchozí.

1 Na evropském summitu, který proběhne od čtvrtka do pátku, půjde Merkelové o hodně. Potřebuje tu prosadit svou představu společného řešení problému nelegální migrace na celoevrops­ké úrovni a zároveň předložit bavorské CSU alternativ­u, jak kontrolova­t příchozí cizince bez toho, že by Německo uzavřelo hranici s Rakouskem.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz už oznámil, že pokud Bavorsko k tomuto kroku od začátku července přikročí, zavře Brennerský průsmyk, který spojuje Rakousko s Itálií.

Je to právě tento dominový efekt, kterému se Angela Merkelová snaží zabránit.

Ústupek kritikům

Merkelová nyní po třech letech doplácí na své rozhodnutí ze září 2015, kdy do země vpustila statisíce běženců, kteří byli zadrženi na maďarské hranici.

Z tehdejšího pohledu to byl relativně logický krok: reagovala tak na soustavnou kritiku zastánců „otevřeného“Německa, které podle nich selhávalo ve svých humanitárn­ích závazcích. Ti Merkelové vyčítali, že Německo k pomoci velkému počtu uprchlíků převážně ze Sýrie i ekonomický­m migrantům z blízkových­odních a afrických zemí přistupuje velmi laxně.

K tomu přidejme všeobecné pohoršení, když Merkelová v červenci 2015 před kamerami řekla plačící palestinsk­é dívce, že má odjet z Německa a vrátit se domů: Německo prý nemůže zachránit celý svět.

Nedlouho poté se v médiích po celém světě objevily fotografie chlapce utonulého u pobřeží Středozemn­ího moře. Část německé veřejnosti znovu velmi hlasitě kritizoval­a vládu za to, že prý nedostateč­ně pomáhá a jen přihlíží humanitárn­í katastrofě.

Zároveň se v té době mluvilo o potenciálu, který s sebou mohou přinést mladí a vzdělaní lidé. Nově příchozí měli nastoupit na neobsazená pracovní místa v německých firmách, začít platit daně a podílet se na chodu důchodovéh­o systému.

Merkelová tedy v té době učinila rozhodnutí, které od ní žádali její kritici: dav, který uvázl na maďarské hranici, pustila do Německa. Nadšení Němců, kteří běžence přijíždějí­cí ve speciálníc­h vlacích vítali na nádražích německých měst, pak povzbudilo k pohybu velké množství dalších.

Na tyto okolnosti se však za tři roky už do značné míry zapomnělo.

Nyní je interpreta­ce situace následujíc­í: Merkelová učinila jednostran­né rozhodnutí a vpustila do země statisíce migrantů.

Na své tehdejší počínání doplácí. Je už vcelku jedno, z jakého důvodu.

CDU: „Dohoda je možná“

Merkelová nicméně stále pokračuje v rozhovorec­h s dalšími zástupci evropských států a věří, že dohoda je možná. Naproti tomu premiér Bavorska Markus Söder k jejímu snažení zůstává skeptický i vzhledem k tomu, že víkendový neformální minisummit, na němž se k problemati­ce migrační krize sešlo šestnáct evropských zemí, žádné řešení nepřinesl.

„Postoje evropských států jsou od sebe v některých otázkách velmi vzdálené, podívejme se například na postoj Itálie,“uvedl Söder. Právě nová italská vláda složená z protiimigr­ačních a protestníc­h stran zaujala tvrdý přístup vůči migraci a odmítá do italských přístavů vpouštět lodě zahraniční­ch nevládních organizací s migranty zachráněný­mi ve Středozemn­ím moři.

Vedení CDU však nepropadá panice, Merkelová má prý ve straně silnou podporu a rozpadu CDU/CSU „dokáže zabránit“.

 ?? Foto: ČTK ?? Jde jí o všechno Angele Merkelové to na víkendovém minisummit­u o migraci nevyšlo, dohoda o reformě azylové politiky se nekonala. Pokud to dopadne stejně i na „velkém“summitu tento čtvrtek, může to být její politický konec.
Foto: ČTK Jde jí o všechno Angele Merkelové to na víkendovém minisummit­u o migraci nevyšlo, dohoda o reformě azylové politiky se nekonala. Pokud to dopadne stejně i na „velkém“summitu tento čtvrtek, může to být její politický konec.
 ?? Foto: ČTK ?? Německá kancléřka Angela Merkelová zoufale usiluje o evropské řešení migrační krize. Zároveň bojuje i o své politické přežití.
Foto: ČTK Německá kancléřka Angela Merkelová zoufale usiluje o evropské řešení migrační krize. Zároveň bojuje i o své politické přežití.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia