MF DNES

Hraje tady Peltův klub. Stadion dostane miliony

- — Martin Trdla

Děti chodily i předtím pravidelně a svědomitě a tohle vidím jako zbytečný zásah do rodinného života,“uvádí Nademlejns­ká.

Ani ve Velké Hoštici do školky díky novému zákonu nepřišly děti, které dříve nechodily. „Je ale více administra­tivy, hlídání docházky, zapisování omluvenek, v ničem jiném změnu nevidím,“shrnuje Lenka Prošková, ředitelka tamní mateřské školy z Velké Hoštice.

Přísnější jsou na děti a jejich rodiče podle školní inspekce jen výjimečně. Přesto se případy, kdy nové legislativ­y využijí a na lepší docházku dítěte do školky tlačí, najdou. „Měli jsme tu chlapečka, který

Více než osm milionů korun napumpuje jablonecká radnice do stadionu fotbalovéh­o klubu FK Jablonec. Tým, který většinově vlastní bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta obviněný z korupce, by bez investice do zabezpečen­í či ozvučení stadionu nemohl hrát zápasy Evropské ligy na domácím hřišti.

Částku již schválili zastupitel­é. Někteří z nich ale tvrdí, že by se měl na investicíc­h podílet i Peltův klub. Třeba proto, že městu, jež je majitelem stadionu, platí jen symbolické nájemné – korunu ročně.

Jakub Macek ze Změny pro Jablonec navrhoval zastupitel­ům, aby se o částku klub podělil s městem napůl. „Nemáme žádné zdůvodnění těchto výdajů. Něco tady sice padlo slovně, ale nemáme třeba zprávu UEFA, co přesně je potřeba na stadionu udělat. Myslím si, že by bylo vhodné diskutovat o tom, zda by celou částku mělo platit město,“uvedl Macek.

FK Jablonec za historický postup do Evropské ligy získá téměř tři miliony eur, tedy v přepočtu více než 75 milionů korun. Další peníze může pak získat za případné body, které vybojuje ve skupině.

Mackův stranický kolega Vladimír Opatrný upozorňuje, že klub platí jen symbolické nájemné. „I to je určitá velká podpora od města. Vážím si toho, že klub postoupil a že to bude přínos pro popularitu a zvuk města, ale připomínám, že nájemní vztah má být úplatný. To znamená, že majitel pronajíman­ého majetku musí z nájmu financovat výdaje na jeho chod a údržbu,“řekl Opatrný.

Podle Miroslava Pelty, který je zároveň zastupitel­em Jablonce za ODS, nejde v případě investice do městského majetku o žádnou politiku. „Je to investice do majetku města a je to nezbytně nutné. Město od nás neslyší za x let žádné požadavky. Vážíme si toho, že máme nájem korunu, a myslím, že se o svěřený majetek staráme perfektně. Platíme si elektřinu, plyn, vodu, údržbu hrací plochy a další veškeré údržby. A jsou to nemalé částky,“uvedl Pelta. Dodal, že peníze za postup do Evropské ligy sice budí dojem velké částky, ale není tomu tak. „Není to ani padesát procent nákladů, které máme ve fotbalovém ročníku,“doplnil Pelta.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia