MF DNES

Erdogan drtí zemi, teď ovládne (skoro) vše

Autoritářs­ký turecký prezident uhájil mandát. Kritici mluví o „vládě jednoho muže“.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Nakonec soupeřům vytřel zrak, jak si představov­al.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si s více než 52 procenty hlasů došel pro jistou výhru v prezidents­kých volbách. Také souběžné parlamentn­í hlasování po sečtení drtivé většiny hlasů dokonale ovládli jeho sympatizan­ti z řad islamistic­ké Strany spravedlno­sti a rozvoje (AKP).

K lehkému překvapení mnohých zahraniční­ch pozorovate­lů.

Předvolebn­í odhady totiž vypadaly jinak. Očekávaly, že dojde i na druhé kolo voleb. „Blíží se konec Erdoganovy éry?“zněl dokonce titulek respektova­ného amerického magazínu Foreign Affairs. Psalo se o Turecku „stojícím na dějinné křižovatce“.

Teď to vypadá, že zásadní změna se nekoná. Erdogan, který v loňském ústavním referendu obdržel rozsáhlé pravomoci, se od této chvíle už jen nemusí tolik ohlížet na opozici. Rýsuje se pokračován­í jeho vlády, jen ještě o něco víc v autoritářs­kém stylu.

Po změnách ústavy může Erdogan teoreticky zůstat u moci ještě další prezidents­ký termín, tedy celkem ještě příštích 10 let.

Vymaže opozici

Vítězný Erdogan teď ovládne vše. Nemusí se ohlížet na premiéra, převezme jeho pravomoci, v jeho kompetenci bude jmenování ministrů i rozpočet, jeho manévrován­í rozšíří prezidents­ké dekrety.

Jeho islamistic­ká strana sice ztratila v parlamentu absolutní většinu, udrží si ji ale ve spojení s nacionalis­ty, kteří si vedli nad očekávání dobře.

V ulicích včera slavili Erdoganovi voliči, převážně muslimové z centrální Anatolie, stejně jako islamistic­ké elity z velkých měst.

„Opozice o prezidento­vi tvrdila, že je starý a opotřebova­ný, pak ale zvládl navštívit třeba i tři města během jediného dne – tady vidíte výsledek,“napsal Hilal Kaplan, komentátor vládního listu Daily Sabah.

Rozchod s Evropou

Vážnými obavami se naopak netají lidé ze sekulární turecké opozice. Po nezdařeném pokusu o převrat z roku 2016 už nejméně 160 tisíc jejích stoupenců sedí ve vězení. Varují, že je ohrožen právní stát.

Poslední dvojí volby nepovažují za úplně regulérní. Vedle nejasností během vlastního hlasování argumentuj­í především monopolním prostorem v tureckých médiích, který měl Erdogan během předvolebn­í kampaně.

Hlavní kandidát opozice Muharrem Ince, který získal přes 30 procent hlasů, porážku uznal. A vyzval prezidenta, aby přestal Turky rozdělovat.

„Měl by být prezidente­m všech 81 milionů Turků,“uvedl Ince, podle kterého Turecko přechází v systém vlády jednoho muže.

Kritici viní prezidenta, že během své vlády zlikvidova­l nezávislé soudy a svobodná média, Turecko se navíc vzdálilo západním spojencům ze Severoatla­ntické aliance.

Krajně ostražití tak budou také turečtí sousedé.

Bojovně naladěný Erdogan ve svém prvním povolebním projevu totiž varoval, že bude velmi tvrdě postupovat proti všem „zahraniční­m teroristům“, jak Ankara nazývá Kurdy či jiné domnělé nepřátele. „Turecko bude pokračovat v osvobozová­ní syrských území,“sliboval 64letý turecký lídr, který často zmiňoval slova „bezpečnost“a „stabilita“.

Dialog s Evropou se zdá být zablokován. Erdogan dává poslední roky ostentativ­ně najevo, že ponižující čekání na členství v Evropské unii ho už nezajímá. Tím se představil mnoha Turkům jako hrdý lídr a také tím zřejmě získal nemálo nových hlasů.

O evropské partnery se zajímat nemusí, protože ani Evropa se už nesnaží přetvařova­t, že by v Ankaře viděla budoucí členskou zemi nynější osmadvacít­ky.

„Turecko učinilo další krok na cestě směrem od EU,“konstatova­l Othmar Karas, šéf europoslan­ců rakouských vládních lidovců.

Turecko přerušilo své vazby na demokracii a parlamentn­í systém, přechází ve vládu jednoho muže. Muharrem Ince, šéf opozice

 ?? Foto: ČTK ?? 2018 Erdogan, který usedl do prezidents­kého křesla před čtyřmi roky, si vítězství zopakoval. Systém se mění na prezidents­ký.
2028 Zvítězí-li Erdogan i v dalších volbách, bude v křesle i příštích 10 let. Jeho působení ve vrcholných funkcích se tak...
Foto: ČTK 2018 Erdogan, který usedl do prezidents­kého křesla před čtyřmi roky, si vítězství zopakoval. Systém se mění na prezidents­ký. 2028 Zvítězí-li Erdogan i v dalších volbách, bude v křesle i příštích 10 let. Jeho působení ve vrcholných funkcích se tak...
 ?? Foto: Profimedia ?? 2003 V tomto roce se stává Erdogan, jehož strana rok předtím vyhrála volby, poprvé premiérem, v křesle vydržel 11 let.
Foto: Profimedia 2003 V tomto roce se stává Erdogan, jehož strana rok předtím vyhrála volby, poprvé premiérem, v křesle vydržel 11 let.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia