MF DNES

Itálie je napůl s Francií i s V4. Takže s nikým

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Ani ryba, ani rak. Italská vláda Giuseppe Conteho vznáší v souvislost­i s řešením migrace do Unie téměř současně požadavky, které jsou buď zcela nepřijatel­né pro „proimigrač­ní“státy západní Evropy, nebo naopak pro „protiimigr­ační“Visegrád (V4).

Také v minulých dnech často zmiňovaná „osa Řím–Mnichov–Vídeň“už stačila vzít zasvé. Italové na jedné straně prosazují naprosté uzavření vnější hranice, odmítají do svých přístavů přijímat humanitárn­í lodě s migranty a ministr vnitra Matteo Salvini prohlásil, že Itálie už nemá kapacitu přijmout byť jediného nového žadatele o azyl. Což jsou věci, které by mohl bez přemýšlení podepsat i symbol boje proti migraci – maďarský premiér Viktor Orbán. A které mají sympatie jak v Rakousku, tak u současného vedení bavorské CSU v čele s premiérem Markusem Söderem.

Jenže Řím na druhé straně nechce nést odpovědnos­t za migranty, kteří po zaregistro­vání zamíří z Itálie do dalších zemí Unie, jako je Francie, Rakousko, nebo přes Alpy do Německa. Italové je odmítají přijímat zpátky, tak jak to požaduje stávající unijní dublinský mechanismu­s. Naopak chtějí, aby další státy Unie nečinily této druhotné migraci potíže. „Itálie čelí mimořádné situaci v oblasti migrace, kterou živí i Francie tím, že odmítá lidi na hranici,“kritizoval italský vicepremié­r Luigi di Maio Paříž za to, že vrací zpátky do Itálie migranty snažící se přejít v rozporu s dublinskou úmluvou do Francie. To, co dnes dělá Paříž na hranicích s Itálií, chce přitom prosadit i bavorská CSU.

Sankce za nepřijímán­í migrantů

Visegrád je naopak zděšen z italského požadavku, aby si unijní země rozděloval­y migranty z Itálie mezi sebe, a země, které to budou odmítat, by neměly dostávat peníze z unijního rozpočtu. „Kdo se vylodí v Itálii, vylodí se v Evropě,“uvádí dokument, který přivezl italský premiér Conte na nedělní „minisummit“šestnácti států EU, kterého se Visegrád odmítl zúčastnit. Země Unie, jež budou odmítat přerozdělo­vání migrantů, kteří připlují do Itálie, mají být finančně postiženy.

Římu se za to dostalo tvrdé odpovědi od maďarského premiéra Orbána. „Chráníme se před migrací, máme silnou kulturní identitu, které se nemíníme vzdát, zatímco země dalších evropských regionů mají problémy s konkurence­schopností, nedokážou ochránit své hranice a objevily se u nich masy migrantů,“vzkázal Římu Orbán.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia