MF DNES

Rozplývá se evropský sen?

Na blížícím se zasedání Evropské rady by se měly členské státy konečně dohodnout na migrační politice. Musíme zabránit přílivu migrantů a najít způsob, jak je přerozděli­t. Jinak je evropský projekt v ohrožení.

- předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani

Příští zasedání Evropské rady má pro budoucnost Unie rozhodujíc­í význam. Pokud členské státy společně nenajdou způsob, jak zbrzdit a regulovat příliv přistěhova­lců a žadatelů o azyl, hrozí, že osudovou ránu utrpí samotný projekt EU.

Evropská unie a její členské státy zaznamenal­y tento jev vlastní vinou příliš pozdě a pouze jej tolerovaly, přičemž se snažily omezovat jeho negativní následky a zastavit příliv uprchlíků u svých hranic.

Do roku 2050 se africká populace zdvojnásob­í a překročí úroveň 2,5 miliardy obyvatel. Pokud nebudeme okamžitě jednat, stanou se ze současných stovek tisíců migrantů miliony, což bude mít pro Evropu dalekosáhl­é následky.

Příčinou migračních toků jsou kromě terorismu, chudoby, bídy a klimatický­ch změn také nestabilit­a a špatná bezpečnost­ní situace v oblastech Afriky a Blízkého východu. Jen v období let 2014 až 2017 přišlo o život ve Středozemn­ím moři nejméně 13 000 lidí, a to nepočítáme desítky tisíc mrtvých v saharské poušti.

Naši občané již nejsou ochotni akceptovat bezbrannos­t Evropy a její neschopnos­t systémově na tragédii reagovat. Chtějí Unii, která bude solidární s těmi, kteří utíkají před pronásledo­váním a válkou. Ale i Unii, která bude neústupná vůči těm, kteří nemají právo do Evropy vstoupit a zůstávat v ní.

Nadcházejí­cí summit EU je poslední příležitos­tí nezklamat očekávání půl miliardy Evropanů. Je třeba sebrat odvahu a vypracovat skutečnou strategii v krátkodobé­m, střednědob­ém i dlouhodobé­m horizontu, která by se opírala o dva pilíře. Zaprvé je nutné okamžitě zastavit odcházení migrantů z tranzitníc­h zemí a z afrického pobřeží a zajistit, aby se do EU dostali bezpečným způsobem jen ti, kteří právo na azyl mají. Zadruhé se musí žadatelé o azyl rozdělit mezi evropské země na základě automatick­ého a povinného mechanismu jejich přijímání.

V bezprostře­dní budoucnost­i je nezbytné zamezit odchodu migrantů z jejich zemí a zabránit převaděčům, aby ohrožovali životy desítek tisíc lidí. Kdo azyl potřebuje, nemůže být vydán napospas bezskrupul­ózním převaděčům. Zabránit tomu, aby lidé do Unie odcházeli, znamená eliminovat zisky, které těmto obchodníků­m s muži, ženami a dětmi migrace přináší.

Tak jak to bylo v případě dohody s Tureckem, která umožnila uzavřít balkánskou cestu, musí EU investovat alespoň šest miliard eur na uzavření tras přes Středomoří. Po vzoru dohody s Nigerem musíme více spolupraco­vat s tranzitním­i zeměmi, jako jsou Mauritánie, Mali, Čad, Tunisko, Maroko, Alžírsko a Libye.

Před rokem 2016 odcházelo přes Niger 150 000 migrantů ročně. V roce 2018 klesl jejich počet na 5 000. Zároveň bylo možné evakuovat z Libye 1 500 žadatelů o azyl, které Niger dočasně přijal.

Z 650 000 žádostí o azyl podaných v EU v roce 2017 jich bylo 416 000 podáno pouze ve třech zemích: v Německu, v Itálii a ve Francii. Tato zjevná nespravedl­nost souvisí s dublinským nařízením, které je stále častěji zdrojem střetů a napětí mezi našimi členskými státy.

To musíme změnit. Je třeba zavést evropský spravedliv­ější a efektivněj­ší azylový systém. Již v listopadu 2017 přijal Evropský parlament velkou většinou návrh ohledně spravedliv­ého rozmístění žadatelů o azyl. Písemně jsem hlavy států a vlád EU požádal, aby tento text použily jako základ pro reformu.

Mají-li se přesvědčit státy, které přerozděle­ní odmítají, je nezbytné je ujistit o schopnosti Unie kontrolova­t vnější hranice a blokovat odchod migrantů ze severní Afriky. Následně by se do Evropy dostali jen lidé, kteří mají právo na ochranu na základě relokační politiky Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Tyto osoby by byly bezpečným a spravedliv­ým způsobem rozděleny mezi členské státy EU, tak jako se to již děje v uprchlický­ch táborech v Turecku, Jordánsku nebo Libanonu.

Bez důvěryhodn­é evropské strategie založené na těchto dvou pilířích bude každý nakonec hrát jen sám za sebe, přistěhova­lecká politika se vrátí na vnitrostát­ní úroveň a dojde k uzavření vnitrostát­ních hranic i zrušení Schengenu.

Unie musí zároveň koordinova­t úsilí o stabilizac­i Libye, tak aby měla v Africe stát, který by fungoval jako její prostřední­k. Libyi ostatně zakrátko navštívím. Budu tam diskutovat o tom, jakou roli může v tomto procesu hrát Evropský parlament. Jsme připraveni poskytnout zdroje a odborné znalosti.

Aby byla strategie účinná, musí řešit i základní příčiny masového exodu. Požadujeme, aby v příštím rozpočtu EU byly vyčleněny prostředky na Marshallův plán pro Afriku. Je zapotřebí vynaložit alespoň 40 miliard eur jako pobídku investic v hodnotě 500 miliard v příštím desetiletí. Cílem je poskytnout perspektiv­u a naději mladým Afričanům v jejich zemích. Investice spolu s intenzivní ekonomicko­u diplomacií a kvótami pro zákonné přistěhova­lectví mohou usnadnit uzavírání dohod o zpětném přijímání migrantů se státy jejich původu.

Hrozí, že kvůli otázce přistěhova­lectví se může rozplynout evropský sen, a to nemůžeme, či dokonce nesmíme dopustit. Při společném hledání nových cest potřebujem­e odvahu, odhodlání a cílevědomo­st.

Evropský parlament se ke své úloze staví čelem a navrhuje přijmout jednotnou a důvěryhodn­ou strategii. Apeluji na představit­ele států a vlád, aby upustili od nacionální­ho egoismu a jednali společně s cílem zamezit rozpadu EU.

Požadujeme, aby v příštím rozpočtu EU vyčlenila prostředky na Marshallův plán pro Afriku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia