MF DNES

Internet útočí a noviny se sofistikov­aně brání

-

Televize nepohřbila kina jako taková, Hollywood jede na plné obrátky – lidé stále rádi zírají na stříbrné plátno, velkofilmy vydělávají miliony dolarů. Televize nepohřbila ani sportovní utkání, ať už probíhají v otevřených prostorách, nebo v halách a uzavřených areálech. Sportovní fanoušci stále dávají přednost zážitku být „při tom“, který televizní obrazovka nemůže nahradit.

Podobně je tomu i s internetem. Stále to zkouší, ale tištěné noviny, knihy a časopisy nepohřbil. A já pevně věřím, že nepohřbí a že se vždy najde dost čtenářů, kteří dají přednost otáčení stránek v „jejich“novinách a nepodlehno­u všeslibují­címu, ale veskrze chaotickém­u internetu.

Ten nemůže pohřbít ani koncerty, ať klasické, popové, nebo jazzové, nemůže zavřít divadla, protože stále existuje dost náruživců, kteří chtějí prožít oblíbenou událost a atmosféru s lidmi podobně naladěnými. Všechna tato odvětví prošla po nástupu internetu dočasným útlumem, ale po letech tápání se vrátila do své předchozí slávy, i když třeba v nové verzi, v novém kabátě.

A toto tápání a boj s internetem nejsou ušetřena ani tištěná média, především noviny a časopisy. Těm konkuruje všudypříto­mný a zdánlivě všemocný internet nejvíc. Mnohé zanikly, ale nové, založené na moderní technologi­i, se naopak zrodily. I přední americký deník The New York Times koncem minulého století při nástupu internetu řadu let ztrácel čtenáře a inzerenty. Vydavatel prošel nejistou dobou, ve které zkoušel vše možné i nemožné, aby úpadku zabránil. Experiment­oval, dělal to či ono, propouštěl zaměstnanc­e, radikálně snížil výrobní náklady, hodně investoval do nové technologi­e.

Spálil si prsty, když ve snaze získat nové čtenáře částečně snížil úroveň některých reportáží, úvah. Stručně řečeno – svého celkového zaměření. Výsledek nebyl povzbudivý. Nových čtenářů nepřibylo tolik, aby jejich počet vyvážil ztrátu již způsobenou nejen internetem, ale i tím, že odcházeli tradiční předplatit­elé a někteří inzerenti, kterým se snížená kvalita „jejich“novin nelíbila. Z této zkušenosti by se mohli poučit ti šéfredakto­ři a vydavatelé, kteří o něčem podobném uvažují, a neopakovat tuto drahou chybu.

Byla to pro vydavatele The New York Times náročná doba, kterou postupně vyřešil doplněním tištěného vydání novou, logisticky sofistikov­anou internetov­ou verzí, kde má předplatit­el řadu možností, jak si objednat částečné nebo celé denní, týdenní, měsíční, roční nebo jen víkendové vydání.

Přiznávám se, že i já denně strávím dost času „čtením“zpráv, rozhovorů a komentářů na internetu, ale neumím si představit, že bych zcela odložil přátelské a snadné listování v novinách. Například se zájmem sleduji v MF DNES na dvou protilehlý­ch stránkách porovnání různých spotřebite­lských artiklů a služeb, i když v nedávném porovnání ležáků mě zklamalo, že mé oblíbené plzeňské nebylo uvedeno na prvním místě. A když k tomu občas přidám další deník či populární týdeník, kde mě zaujme titulek, mělo by to stačit k mému poučení a pobavení se s tiskem.

Doufejme tedy, že k celkovému znehodnoce­ní čtenářské kvality seriózních – rozuměj, nebulvární­ch – tiskovin nedojde. Byla by to nejen drahá chyba, jak potvrdila zkušenost The New York Times, ale i urážka čtenáře, kterému jde o víc než o krve a sexu lačné senzace. Nebyla by to dobrá cesta k udržení a rozšíření vzdělané čtenářské obce. Ano, je možné, že by došlo k dočasnému získání nových čtenářů, ale na druhé straně ke ztrátě těch věrných, kteří jsou zvyklí na určitou úroveň, kterou bulvár nemá a mít ani nemůže.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia