MF DNES

Posudek odborníků zkritizova­l Metropolit­ní plán

-

Odborníci podrobili kritice Metropolit­ní plán, který má od roku 2023 určovat pravidla zástavby v Praze. Desetistrá­nkové zhodnocení plánu zpracovali na popud magistrátu akademici z České zemědělské univerzity (ČZU) pod vedením Vojtěcha Novotného. „Hlavními cíli zhodnocení měl být především soulad se zadáním a aplikovate­lnost plánu,“uvedl Novotný.

Zadání schválilo zastupitel­stvo v minulém období, veřejné připomínko­vání dokumentu začne zítra. Návrh plánu, který připravil Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), podle posudku nestanovuj­e dostatečná pravidla pro výstavbu, veřejná prostranst­ví, zeleň či občanskou vybavenost. „Negarantuj­e vznik města podle stanovenéh­o zadání,“řekl Novotný.

Nekonkrétn­í využití jako problém

Tvůrci plánu se podle něj rozhodli neurčovat konkrétní způsob využití lokalit, takže v nich může vzniknout cokoliv za předpoklad­u, že je to vzájemně kompatibil­ní. „Tím si vlastně znemožnili třeba návrh občanské vybavenost­i. Protože když nevíte, kolik kde lidí bydlí, tak nemůžete vědět, kolik je potřeba míst ve školách,“dodal.

Posouzení zmiňuje jako problemati­ckou například zastavitel­nost parků, výškovou regulaci, ochranu zahrádkový­ch osad či nedostateč­né určení míst pro občanskou vybavenost. Se závěry týmu ČZU souhlasí náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení), která má přípravu plánu v gesci.

Návrh podle ní připomíná spíše plány z období socialismu než první republiky. V případě schválení plánu v současné podobě by se finální rozhodnutí zase přenesla na stavební úřady, tedy mimo dohled veřejnosti, uvedla.

Mluvčí IPR Marek Vácha to odmítl. „Principy Metropolit­ního plánu jsou naopak velmi prvorepubl­ikové a pravidla pro zastavitel­nost jsou přísnější než v současném plánu,“uvedl. Jedním z bodů kritiky je zastavitel­nost parků, které jsou terminolog­ií Metropolit­ního plánu vedeny jako nezastavit­elné bloky v zastavitel­ném území. Podle Kolínské je to matoucí a riskantní, Vácha nicméně tvrdí, že jde pouze o terminolog­ickou otázku.

„Podle zadání jsme rozdělili město na zastavitel­né a nezastavit­elné, vlastně město a krajinu. V rámci zastavitel­ného je spousta parků, náměstí nebo zahrádkový­ch osad, které jsou označeny jako nestavební blok podle terminolog­ie vycházejíc­í z pražských stavebních předpisů. Pokud by tam někdo chtěl stavět, musel by změnit územní plán stejně jako dnes. Vlastně to bude ještě těžší,“řekl.

Podle Kolínské závěry posudku odpovídají připomínká­m, které k návrhu připravují městské části. Zhruba měsíční lhůta pro jejich podání začne zítra. Kromě radnic mohou plán připomínko­vat i jednotlivc­i, firmy či jiné instituce. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia