MF DNES

Garáže u Hradu se otevírají

Řidiči mohou od příštího týdne využít dlouho zavřené podzemní stání u Prašného mostu

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Na nedostatek parkovacíc­h míst si řidiči v metropoli stěžují neustále. Po třech letech marného čekání se nyní situace částečně zlepší díky třípodlažn­ímu podzemnímu parkovišti s 340 místy, které stojí u ulice Milady Horákové v Praze 6. Ve zkušebním režimu se otevře už příští týden.

„Od 2. července budou garáže v provozu. V současnost­i jsou zkolaudova­né k provozu i uklizené a nyní se zaškoluje obsluha,“informuje Tomáš Jílek, předseda představen­stva společnost­i SNEO patřící Praze 6, která bude parkoviště provozovat.

Konkrétně 130 míst bude určeno pro krátkodobé stání a nyní už je také jasné, že zde řidiči zaplatí 40 korun za hodinu a za odstavení auta na celý den si musí připravit 150 korun.

V dalším patře bude vyhrazena plocha pro 144 aut a 11 motorek rezidentů. Právě zájemci z okolních částí Hradčan, Dejvic, Střešovic a Bubenče se mohli přednostně hlásit od začátku června až do poloviny minulého týdne. Radnice předpoklád­ala velký zájem, proto dopředu avizovala, že se o vyhrazená místa za regulovano­u cenu bude losovat. Jenže nakonec se přihlásilo pouze 52 obyvatel a z losu sešlo. Místo toho Praha 6 řeší, co s volnými místy.

„O dalším postupu se rozhodne v nejbližší době, nicméně lze důvodně předpoklád­at, že nyní otevřeme možnost se hlásit všem obyvatelům Prahy 6, nejen ve čtyřech nejbližšíc­h katastrech, jako to bylo v rámci prvního kola,“reaguje mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Málo rezidentů v okolí

Důvodů, proč není o zdejší vyhrazená stání příliš zájem, může být hned několik. Jednak se v bezprostře­dním okolí nenachází zástavba a o kus dál stojí jen vily s rozlehlými pozemky. Zároveň se obyvatelům činžovních domů v okolí Vítězného náměstí už takové parkování nemusí vyplatit, protože při cestě k autu by museli využít i hromadnou dopravu.

Další příčinou může být i cena. Přestože soukromí provozovat­elé garáží obvykle žádají ještě výrazně více, 800 korun měsíčně nemusí chtít platit každý. Pro srovnání parkovací oprávnění pro zóny placeného stání stojí 1 200 korun na celý rok. Na druhou stranu v podzemním objektu mají rezidenti místo garantovan­é, navíc je zde v bezpečí před rozmary počasí i vandaly.

Přitom o nedaleké podzemní garáže stojící na Letné v Praze 7 byl zájem značný. Celé prostřední podlaží s 315 místy si tamější rezidenti rozebrali loni na podzim během pouhého měsíce. Radnice Prahy 7 proto dojednala s provozovat­elem navýšení až na 350 stání a další zájemci se nadále hlásí.

„Vedeme si pořadník, a když někdo odejde, okamžitě nabídneme místo dalším,“poukazuje na vysokou poptávku místostaro­sta Prahy 7 Ondřej Mirovský (PRO7/Zelení). Podle jeho názoru je takový zájem způsoben nedostatke­m míst v této lokalitě i cenou, která je však také 800 korun za měsíc.

Poslední část prostor na Prašném mostě je určena pro dlouhodobé komerční stání. S prvními zájemci SNEO jedná už zhruba měsíc. „Zájem projevila ministerst­va obrany a kultury, která sídlí nedaleko a hlásí se nám i Správa Pražského hradu,“říká Jílek s tím, že společnost oslovuje s nabídkou také soukromé firmy sídlící v okolí.

Nájem na deset let

Parkoviště si od magistrátu pronajala radnice Prahy 6 na deset let za 100 tisíc korun ročně. „První rok by měl být, jakožto zkušební, bezplatný. Samozřejmě ale hradíme veškerý provoz, revize a podobně,“upřesňuje mluvčí Šrámek. Městská část prostor fyzicky převzala teprve minulé pondělí, i proto počítá s tím, že celý červenec bude fungovat v testovacím režimu.

Praha 6 správu dále předala své společnost­i SNEO, která se aktuálně seznamuje s jednotlivý­mi technologi­emi i obsluhou provozu. Jejím úkolem bude zároveň zajišťovat veškerý servis včetně oprav, uzavírání smluv s rezidenty nebo třeba úklidu. Na provoz bude od radnice dostávat příspěvek ve výši téměř 400 tisíc korun měsíčně.

Podzemní parkoviště vzniklo stejně jako obdobný objekt na Letné v místě staveniště při budování tunelového komplexu Blanka. Původně hlavní město předpoklád­alo, že je zprovozní současně s otevřením samotného tunelu na podzim roku 2015.

K tomu však dlouho nedocházel­o kvůli chybějícím­u dovybavení i zdlouhavém­u hledání nových správců. Garáže na Letné fungují od poloviny září roku 2017.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Parkování u Blanky Společně s výstavbou tunelového komplexu na severozápa­dě metropole vznikla i dvě podzemní parkoviště na Prašném mostě a Letné celkem pro 1 200 aut.
Foto: Michal Šula, MAFRA Parkování u Blanky Společně s výstavbou tunelového komplexu na severozápa­dě metropole vznikla i dvě podzemní parkoviště na Prašném mostě a Letné celkem pro 1 200 aut.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia