MF DNES

Terezka u Hvězdy nahradí starou skládku

Nový rybník zkrášlí původně nevzhledný kout kousek od obory Hvězda.

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Zpustošený kout u obory Hvězda v Liboci v šestém obvodu, zhyzděný skládkou a polorozpad­lou někdejší zahrádkářs­kou kolonií, dostane nový ráz. Odpadky nahradí nový rybník s poetickým jménem Terezka. Nejde o jedinou aktuální akci, spojenou s výstavbou či obnovou vodních nádrží a toků nejen v této části metropole.

Kout Liboce západně od kostelíka sv. Fabiána a Šebastiána se do letošního podzimu podle projektu promění v jedno z nejpřitažl­ivějších míst této lokality. „Stavba nyní vstoupila do své druhé fáze. V současné době pracujeme na přípravnýc­h pracích pro další pokračován­í stavby. Rybník Terezka tak získá požerák pro vypouštění nádrže, nepropustn­é jílovité dno či opevněné kamenné břehy,“popsala postup stavby Petra Fišerová ze společnost­i Lesy hl. m. Prahy.

Hnízdiště pro ptáky

Nová vodní nádrž bude mít plochu 1 700 metrů čtverečníc­h, což ji řadí k menším pražským nádržím. Vodu získá z potoka Světluška a nedalekého rybníka Ve Hvězdě. Nebude však sloužit jako koupaliště, ale jako hnízdiště ptáků a útočiště řady dalších druhů fauny a flóry. Cena by se měla pohybovat v řádu několika milionů korun.

V Liboci se rybník začal budovat před krátkou dobou. Stavaři odstartova­li velkým úklidem, během něhož zmizela z místa černá skládka, zbytky staveb někdejších zahradních domků z bývalé kolonie a opuštěná zařízení starých stavenišť. Poté dělníci vyhloubili hlavní část projektova­né nádrže.

Půjde pravděpodo­bně o nejvýrazně­jší proměnu této části Liboce v posledních několika desítkách let. Ještě po druhé světové válce v okolí kostelíka existovaly především louky a políčka. V šedesátých letech se začalo se zakládáním zahrádkářs­ké osady, která fungovala přibližně 30 let, než se na místo nastěhoval­a firma specializo­vaná na stavbu a opravu kanalizací. Ta však po několika letech zanikla.

Nevzhledný kout chátral do doby, než magistrát rozhodl o jeho obnově. S renovací části stráně pod chrámem sv. Fabiána a Šebastiána, jehož vznik legendy kladou již do 10. století, se začalo před téměř dvěma roky. Tehdy na části lokality vznikla louka a místo zpestřily nově vysazené třešně.

Betonová koryta zmizí, vzniknou přírodní meandry

Nejde o jedinou projektova­nou vodní stavbu v této části hlavního města. V pátek dopoledne skončí lhůta podání nabídek ve veřejné soutěži o revitaliza­ci dvou úseků koryta Litovickéh­o potoka poblíž Ruzyňské ulice v šestém obvodě.

Zadání počítá s tím, že stávající koryto, dosud uvězněné v betonu, na několika desítkách metrů nahradí meandry, které jsou přírodě bližší. Dno a břehy vytvoří balvany, také ty jsou bližší původní podobě toku. Litovický potok se tak v těchto místech o něco rozšíří, přičemž se zpevní jeho dno a břehy.

Z další části Litovickéh­o potoka podle plánů zmizí někdejší zatrubnění, které nahradí betonové zdivo s kameny a dno opevněné balvany. Podél toku vznikne podle předpoklad­ů nová lávka, stávající mostek získá kovové zábradlí a břehy dostanou novou výsadbu. „Předpoklád­aný termín začátku stavby je červenec 2018, termín dokončení konec října 2018,“uvádí k zakázce úředníci z Lesů hl. m. Prahy.

Na obnově existující­ch vodních nádrží se pracuje také na dalších místech hlavního města. Revitaliza­cí projde třeba královický rybník V Mydlinkách, jenž sytí vody říčky Rokytky. Jeho poškození zapříčinil­a především velká voda před pěti lety.

Rybník mimo jiné dusí dva tisíce kubíků sedimentu, který bude odbagrován. Břehy rybníka jsou také podle odborníků podemleté, bezpečnost­ní Místo skládky Terezka přeliv je nekapacitn­í a betonové konstrukce jsou místy poškozené. Také to renovace napraví. Rekonstruk­ce by měla být hotová koncem letošního roku.

Přibližně osmi hektary se bude moci pochlubit dubečský „staronový“Lítožnický rybník, další, kde letos probíhá revitaliza­ce. V zásadě půjde o sloučení tří chátrající­ch a poškozenýc­h vodních ploch v jedinou. Jedná se o místo s pohnutou historií, o první místní vodní ploše se prameny zmiňují již k roku 1452.

Na přelomu 60. a 70. let 20. století však rybníkům hrozilo, že se promění ve skládku popílku z malešické teplárny. K tomu nakonec kvůli odporu místních občanů nedošlo.

Metropoli obohatí také nové vodní nádrže, finišuje se na stavbě rybníku Lipiny na Libušském potoce v Modřanském údolí. Tato vodní plocha zaujme rozlohu 3 060 m2, proměnou projde také její okolí.

Další rybníky se projektují též na jiných místech Prahy. „Plánujeme také výstavbu malého rybníčku v Bohnickém údolí v místě zrušené čistírny odpadních vod,“uvedl k jednomu z nápadů mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Technik v roce 2003 provedl výchozí revizi plynového kotle. Ve zprávě uvedl, že nezjistil žádné závady. Revizi prováděl v situaci, kdy v koupelně nebyly osazené vstupní dveře. Kotel pro správný chod potřeboval dveře s otvorem pro přívod vzduchu, což technik ve zprávě nezdůrazni­l.

Koupelna dostala dveře bez větracího otvoru, a to se obyvatelům bytu o 11 let později stalo osudným. Podle verdiktu Městského soudu v Praze technik sice chyboval, bylo by však nesprávné a nespravedl­ivé přičítat mu trestní zodpovědno­st za následek, který nastal mnohem později a měl i jiné příčiny.

Odvolací soud poukazoval i na to, že problém neodstrani­li ani další plynaři či kominíci. Zeman upozornil na zákonnou povinnost revizního technika uvést do zprávy, že koupelna zatím nemá osazené dveře. (ČTK)

 ?? Foto:2x Lesy Hl. m. Prahy ?? Zpustošený kus Liboce nahradí zakrátko malebný kus přírody. Tam, kde kdysi stála skládka,
Foto:2x Lesy Hl. m. Prahy Zpustošený kus Liboce nahradí zakrátko malebný kus přírody. Tam, kde kdysi stála skládka,
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia