MF DNES

Když muzikanti hrají muzikantům

Hned dvakrát se letos bude vzpomínat na Radima Hladíka, další koncerty uctí Pavla Bobka či kytaristu Petera Jurkoviče.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Je to vždy zvláštní událost, pokud se hudebníci sejdou i jinak než na běžném „kšeftu“a uctí památku některého ze svých kolegů a hrdinů. První z několika letošních vzpomínek se uskuteční v rámci festivalu Rock for People, kde se bude 5. července vzpomínat na Radima Hladíka. Účast zatím přislíbili David Koller, Michal Dvořák nebo Lenka Dusilová.

Hudební mše pro Hladíka

Druhý, výpravnějš­í multimediá­lní koncert je naplánovan­ý na 2. prosince do pražského Divadla Archa, kde se objeví například Vladimír Mišík, Jaroslav Hutka, Dagmar Voňková, Michal Pavlíček, Michal Hrůza, Luboš Andršt, Lešek Semelka nebo Viktor Sodoma.

„Oslovila jsem Radimovy spoluhráče a spřízněné muzikanty, kteří složí mému muži poctu. Těch jmen je opravdu hodně. Když jsem si nedávno jejich seznam procházela, připomnělo mi to počet lidí v kostele. Takže pro nás to bude něco jako druhá hudební mše,“popisuje Zlata Hladíková, která nad oběma akcemi drží patronát.

14. července potom hudební smetánka zamíří do Jílového u Prahy, kde se bude konat akce nazvaná Jurkovič Open Air. Peter Jurkovič, který zemřel v listopadu 2015, byl bluesový kytarista, ale především se proslavil tím, že kytary sám stavěl.

A jeho nástroje byly vyhledávan­é – hrají na ně například baskytaris­ta Vladimír Guma Kulhánek, Petr Fiala, Robert Nebřenský či Mirek Linhart z YoYo Bandu. Jeho kytaru dostali i Jeff Beck nebo Eric Clapton. Druhý jmenovaný dal dárek od Jurkoviče později do velké dražby svých nástrojů ve prospěch protidrogo­vého centra.

Na Jurkoviče letos zavzpomína­jí kapely Hudba Praha, Krausberry nebo Buty.

Další „tribute“se chystá na 16. září, kdy by své jedenaosmd­esáté narozeniny oslavila legenda české country. Poctu Pavlu Bobkovi bude hostit pražské Divadlo Bez zábradlí a vystoupí zde Marie Rottrová, Petr Janda, Robert Křesťan, Kateřina García, Pavlína Jíšová nebo Yvonne Přenosilov­á. Zpěváky doprovodí kapela Druhá tráva.

Na Bobka zavzpomína­jí i spolužáci z dob studií a umělečtí kolegové, jako je architekta Eva Jiřičná, herci Petr Nárožný nebo Luděk Sobota či hudební kritik Jiří Černý. V rámci koncertu se budou promítat také Bobkovy fotografie pořízené bývalým fotografem prezidents­ké kanceláře Alanem Pajerem.

Pocta pro zeď

Poslední akcí z kategorie „muzikanti muzikantům“bude přehlídka nazvaná Music FestiWall, která se tradičně koná v areálu prodejny hudebních nástrojů Kytary.cz v pražských Modřanech naproti zdejší graffiti zdi, která dala akci i název.

Na programu je vystoupení českého držitele Grammy Ondřeje Pivce s kapelou Kennedy Administra­tion, písničkáře Voxela, Michala Pavlíčka nebo bubeníka Aarona Spearse, jenž spolupraco­val s Aliciou Keys či Adamem Lambertem. Chybět nebudou ani besedy, semináře a workshopy.

„Náš festival je ojedinělý v tom, že jsme jedinou tuzemskou akcí, kde se mohou přirozeně potkávat diváci s aktivními hudebníky,“říká za pořadatele Filip Černý z Kytar.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia