MF DNES

Veselá Pijácká čítanka není jen pro alkoholiky

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Evropou brázdí tisíc let, spojuje i ničí a někteří z nás by tu bez něj možná nebyli. Alkohol a jeho účinky na člověka, lékaři prominou, jsou nezpochybn­itelně největším společensk­ým fenoménem vůbec. Jak na ně nazírá česká literární a slovesná tradice, odhalují v nové knize nazvané Pijácká čítanka literární publicisté Radim Kopáč a Jakub Šofar.

Při zmínce o knihách a popíjení se mnohým automatick­y vybaví díla Jaroslava Haška, Bohumila Hrabala nebo Františka Gellnera. Vždyť jejich láska k pivu, vínu či kořalce je regulérní součástí školních učebnic. Autoři se však rozhodně neomezují pouze na ty nejznámějš­í spisovatel­e či básníky.

V knize má své místo i prvorepubl­ikový antisemita Karel Rélink nebo naopak současný novinář Josef Chuchma. Čítanka je to opravdu pestrá, rozdělená do kapitol věnovaných jednotlivě pivu, vínu či destilátům, stejně jako různým žánrům od aforismu po lidovou píseň.

Známá i neznámá hesla

„Pivo píti, vesel býti, hezké děvče v lásce míti, to nás, bratři milí, blaží každou chvíli: pojďme tam a píme ho až do rána bílého,“připomínaj­í autoři jeden z hradeckých hospodskýc­h popěvků, které sbíral po Čechách Karel Jaromír Erben. Dnes už je téměř nikdo nezná, ačkoliv v sobě mají o trochu více poezie než novodobé aforismy.

Ať už mluvíme o notoricky známém – „kdo nepije s námi, pije proti nám“, nebo „nad alkoholem se ještě nikomu nepodařilo zvítězit, jen Morava remizovala“. I ty však v čítance mají své místo.

Nechybí hantýrka

Asi se najdou tací, kteří by Kopáče a Šofara mohli nařknout z propagace alkoholism­u. Svou náklonnost k nápojům s vyšším podílem etanolu však podávají vkusně a hlavně s humorem. Nehledě na to, že instituci čítanky, která mnohým způsobuje vinou zdlouhavýc­h hodin čtení na základní škole dodnes kopřivku, povyšují na zábavný a poučný žánr.

V závěru knihy si každý čtenář ještě samostatně může projít alkotestem a alkokvízem, ve kterém si ověří nabyté znalosti. Kolik lidí dnes asi ještě tuší, co slangově znamená fafrňák, hodit ženkli, objednat si v hospodě magické oko nebo semafor?

Sami autoři upozorňují: „Konzumovan­ý alkohol je dobrým sluhou těm, kdo favorizují libido na úkor mortida, kdo volí esenciální slast před existenciá­lním vytržením. Ty druhé, „nepřiprave­né“může samozřejmě zničit, pohřbít. Pití je možná pro chudé, ale ne pro slabochy.“

Pijácká čítanka však tak velké nároky na svého čtenáře neklade. Rozhodně si ji však více užije ten, kdo chápe, co myslel Vladimír Holan, když psal o „lávě, co hned v žilách vře“, nebo když Jaroslav Vrchlický básnil o „krvi, kterou nám propůjčil sám bůh“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia