MF DNES

Buď NHL, nebo skončím

Vyhlíží nabídku z NHL, ale dočká se? Když ne, brankář Ondřej Pavelec má v hlavě jiný scénář: ve třiceti ukončí kariéru.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Klábosí s hokejovými kumpány, které přes rok neviděl. Na charitativ­ním fotbalovém turnaji v Mikulově se ochotně fotí, podepisuje se a rozdává rozhovory. Užívá si pozornosti. Víkendová akce však mohla být jednou z posledních, které se Ondřej Pavelec zúčastnil jako brankář z NHL.

Podobně jako před rokem se jeho kariéra ocitla na hokejovém rozcestí. Vyhlíží nový kontrakt, který však nemusí dorazit. Trénuje, ale možná zbytečně. „Nestresuju se,“poví Pavelec. „Počkám, co bude.“

Na konci týdne se v zámoří otevírá trh s volnými hráči a na nabídku bude číhat i kladenský rodák. „Ruku na srdce – nejdu tam s tím, že někde budu jednička. Jsem v situaci, kdy si nemůžu vyskakovat,“uvědomuje si. „Když mě někdo bude chtít a bude mi to dávat smysl, půjdu.“

Může čekat den, týden, měsíc. Možná i o něco déle.

A když se žádný zájemce z NHL neozve? „Tak to mám jasný. Konec,“oznamuje třicetilet­ý gólman, jenž v nejslavněj­ší lize světa odchytal bezmála čtyři stovky duelů. „Mám to nastavené, že chci bojovat o nejvyšší cíle. Jsem zvyklý hrát s nejlepšími, těžko by se mi hledala motivace,“vysvětluje Pavelec, proč se mu v Evropě chytat nechce.

Okouzlen švédským králem

Nejistá budoucnost ho netíží. Nebo to alespoň na sobě nedává znát. Už loni mistr světa z roku 2010 zvažoval, že masivní betony a masku schová do sklepa.

Jenže ještě před 1. červencem, odkdy bývají tradičně hokejisté bez smlouvy k mání pro další kluby z NHL, se bývalému gólmanovi Atlanty a Winnipegu ozvali slavní New York Rangers. „Super zkušenost, která mi o rok prodloužil­a kariéru. Nejlepší organizace v NHL,“rozplývá se vytáhlý brankář.

Promrzlý Winnipeg vyměnil za pulzující metropoli. V Rangers mu svěřili roli dvojky, připsal si 19 startů, při nichž měl úspěšnost zákroků 91 procent.

„Sezona se mi těžko hodnotí, nepostoupi­lo se do play off,“podotýká Pavelec, jenž kryl záda neochvějné jedničce Henriku Lundqvisto­vi. Švédský král brankovišt­ě ho inspiroval.

„Měl jsem šanci poznat, proč je nejlepší gólman na světě. Viděl jsem, jak se chová, jak se o sebe stará. Když dostane blbý gól, je naštvaný,“líčí Pavelec. „Má vysoké požadavky na sebe i na ostatní hráče. Někdy je až moc temperamen­tní, ale je to vítězný typ. I v šestatřice­ti se chce pořád zlepšovat. Jeho největší touha je Stanley Cup, která ho žene dopředu.“

Brankářští čekatelé z Česka

To Pavelec před třemi týdny zahájil trénink, aby byl připraven na novou výzvu z NHL. Jiná varianta neexistuje. Tvrdí, že by ho lukrativní nabídka z Ruska ani z domácí extraligy nezlákala. „Jednám s kluby z Evropy nebo z Česka. Ale říkám jim to samé,“poznamenáv­á Pavelec.

V pozici brankářské­ho čekatele se nachází i další český vyslanec v NHL Petr Mrázek, jemuž vypršel kontrakt ve Philadelph­ii.

Na rozdíl od borců, kteří za oceán odešli už coby náctiletí junáci, mají v NHL platné smlouvy jiní Češi, kteří chytali na květnovém šampionátu v Dánsku Pavel Francouz, jehož si před šampionáte­m vybralo Colorado, a David Rittich v Calgary. „Když se zranil Mike Smith, vypořádal se s tím. I na šampionátu chytal výborně,“chválí Pavelec kolegu.

A Francouz? „Colorado vzalo Grubauera, který vyhrál s Washington­em Stanley Cup. Je tam i Varlamov. Zažije konkurenci, kterou nikdy nezažil,“upozorňuje dvojnásobn­ý medailista z mistrovstv­í světa. „Důležité bude, když poprvé neuspěje, aby vydržel a nevracel se. Ta šance přijde teď, za dva měsíce, za rok. Jestli ten gólman má chytat NHL, chytat ji bude.“

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia