MF DNES

Zemanovi navzdory. Poche přebírá zahraničí

- Petr Kolář redaktor MF DNES

Vposledníc­h dnech Miroslav Poche v červenočer­ném cyklistick­ém dresu na kole křižoval Šumavu, Rakousko a Slovinsko. Dnes dorazí v obleku do Černínskéh­o paláce, kde si chce v půl sedmé ráno převzít od premiéra Andreje Babiše ministerst­vo zahraničí.

Bude to poměrně bizarní událost. Prezident Miloš Zeman totiž Pocheho coby jediného navrženého člena kabinetu včera ministrem nejmenoval. Kandidát ČSSD dokonce na Hradě ani nebyl. Zemanův kancléř Vratislav Mynář mu totiž v úterý sdělil, že by to asi nebylo vhodné.

Poche se tak včera chystal až dnes ráno do Černínskéh­o paláce. I tam to bude nést prvky absurdity. Premiér Babiš totiž ministerst­vo oficiálně předává předsedovi ČSSD a šéfovi resortu vnitra Janu Hamáčkovi.

Jenže Poche chce být u toho. V příštích týdnech totiž hodlá ministerst­vo zahraničí fakticky řídit i bez prezidento­va jmenování. Nejspíš z pozice politickéh­o tajemníka.

„Není to zvláštní,“tvrdí o své dnešní účasti v Černínském paláci Poche. „S Janem Hamáčkem velmi detailně řešíme proces, který ve čtvrtek započne. Jako politický tajemník budu vykonávat koordinačn­í činnost jak v oblasti zahraničně­politické, tak v personální,“sdělil včera MF DNES Poche, že si přivede vlastní tým, v němž budou kromě jiných exnáměstek Lukáš Kaucký či jeho asistent z europarlam­entu Tomáš Petříček.

„Mé působení na ministerst­vu teď bude bez nároku na jakoukoli finanční odměnu,“dodal Poche, jemuž i nadále poběží plat europoslan­ce.

Socialisté vědí, že situace bude dlouhodobě neudržitel­ná. Jejich původní plán počítal s tím, že přimějí premiéra Babiše, aby podal na prezidenta Zemana kompetenčn­í žalobu k Ústavnímu soudu. To však Babiš odmítá, ačkoli část socialistů v kuloárech vyhrožoval­a, že by v takovém případě nemuseli jejich poslanci hlasovat pro důvěru vládě.

Přesto se Poche ministersk­é funkce nevzdává. „Věřím, že se situace v dohledné době zdárně vyřeší.“

Bezprostře­dně po převzetí nepřevzetí ministerst­va nejspíš milovník jízdy na kole a místopředs­eda Českého svazu cyklistiky Poche zamíří zpět za svými kamarády na poslední den dovolené v rámci cyklistick­é tour Czechoslov­enia 2018.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia