MF DNES

Za krádež salámu až tři roky

-

Na výši škody podle zákona tolik nezáleží, pokud jde o takzvané speciální recidivist­y

Monika Gordíková redaktorka MF DNES

Pouhý měsíc do propuštění na svobodu zbýval jednomu z trestanců v bělušické věznici na Mostecku. A právě tehdy v areálu káznice vešel do kuchyně, ukradl dva kusy kabanosu a šest vařených kuřecích stehen.

Čin s celkovou škodou 62 korun se přesto dostal až k mosteckému okresnímu soudu.

Trest však nepadl. Soudkyně totiž nakonec trestní stíhání zastavila. Zohlednila, že se skutek stal už před dvěma lety, ale vzala v úvahu i škodu v řádu desetikoru­n způsobenou Vězeňské službě.

Krádež jídla však mohla skončit dalším pobytem za mřížemi. Muž je recidivist­a. V Bělušicích si už tehdy odpykával roční trest za krádež. A nebyl to jeho první pobyt za mřížemi, kam ho dostaly četné krádeže.

A mimochodem i v době, kdy mostecká soudkyně Bohumila Huňáčková rozhodoval­a o zastavení trestního stíhání ve věci jeho „kuchyňské loupeže“, byl muž opět ve vězení, tentokrát na deset měsíců.

Podle zákona vše v pořádku

A právě kvůli recidivě se banální lup dostal až před soud. „Po formální stránce je to naprosto v pořádku,“podotkla k tomu soudkyně Bohumila Huňáčková.

„Státní zástupce mohl sám trestní stíhání zastavit pro takzvanou neúčelnost, ale rozhodl se podat obžalobu, což jistě nelze označit za chybný postup,“říká Ondřej Šťastný, mluvčí Unie státních zástupců, s tím, že je potřeba brát ohled právě na mužův bohatý

Vešel do kuchyně, ukradl dva kusy kabanosu a šest vařených kuřecích stehen. Čin s celkovou škodou 62 korun se přesto dostal až k soudu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia