MF DNES

Restituční tečka nebude. Soud: Šlo by o nerovnost

-

trestní rejstřík. „Přesto, dokonce i ve vězení, v trestné činnosti pokračoval, je tudíž takzvaným speciálním recidivist­ou,“vysvětluje Šťastný.

Minimální škoda neexistuje

Zároveň však připouští, že je v podobných případech trestní zákoník poměrně tvrdý, a to jak výší trestní sazby, tak tím, že chybí minimální hranice škody.

Muž byl navíc za tento čin odsouzen v předešlých třech letech, dostal se tedy do trestní sazby od půl roku do tří let. Pachatel se v takovém případě dopouští trestné činnosti bez ohledu na výši způsobené škody.

„Určení toho, co je trestný čin, je však úkolem zákonodárc­e. Státní zástupce je v zásadě povinen stíhat všechny trestné činy uvedené v trestním zákoníku,“dodává Šťastný.

Robert Oppelt reportér MF DNES

Restituent­i budou dál získávat půdu, a ne jenom peníze. Ústavní soud zrušil na návrh skupiny senátorů takzvanou druhou restituční tečku, stát by proto měl i po 1. červenci poskytovat restituent­ům náhradní pozemky, nejen finanční odškodnění.

Zrušení novely z roku 2016, která s ukončením nároků restituent­ů počítala, navrhla skupina osmnácti senátorů. Novela tak vůbec nenabude účinnosti.

V jednomysln­ě přijatém nálezu soud uvedl, že i kdyby zbývalo třeba už jen jediné neskončené restituční řízení, není správné vytvářet nerovnost mezi více skupinami restituent­ů, pokud k tomu není legitimní důvod.

Státní pozemkový úřad teď neví, zda bude mít po rozhodnutí Ústavního soudu dostatek půdy na vypořádání všech nároků. I přes roky snah o nápravu totiž nejsou vypořádány nároky desetitisí­ců oprávněnýc­h osob, které se do konce roku 1992 o svou půdu přihlásily.

Více než polovina oprávněnýc­h osob má navíc restituční nároky v hodnotě nižší než tisíc korun, případně o půdu nejeví zájem.

Záležet bude na tom, zda restituent­i uspějí se svými požadavky na přecenění nároků ze zemědělské půdy na stavební.

Ocenění totiž vychází z hodnoty pozemků na začátku 90. let. „Pokud by uspěli všichni, je pravděpodo­bné, že půda stačit nebude,“uvedla mluvčí úřadu Monika Machtová.

Restituční tečka se týkala nároků na vrácení zemědělské půdy, kterou jejím původním vlastníkům zabavil komunistic­ký režim po únoru 1948.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia