MF DNES

Ovoce bude letos víc než dost, některých druhů i trojnásobn­ě

-

Úroda ovoce by měla letos meziročně vzrůst o 55 procent na nadprůměrn­ých 185 tisíc tun. Sady v tomto roce nepostihly jarní mrazy, které sklizně výrazně srazily loni a předloni.

Vyšší výnosy by se měly týkat všech ovocných druhů s výjimkou angreštu. U meruněk, broskví, hrušek a malin se oproti loňsku očekává dvojnásobn­á až trojnásobn­á sklizeň. V porovnání s pětiletým průměrem by sklizeň měla být vyšší o 22 procent. Vyplývá to z odhadu sklizně provedenéh­o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělský­m (ÚKZÚZ).

Letos očekávaná sklizeň by měla být druhou nejvyšší od roku 2006, kdy sadaři sklidili 191 tisíc tun ovoce. U jabloní, které jsou hlavním ovocným druhem, se čeká meziroční nárůst o 48 procent na 150 tisíc tun s průměrným odhadovaný­m výnosem 23,03 tuny z hektaru.

Druhým nejpěstova­nějším druhem v produkčníc­h výsadbách jsou slivoně, u nichž odhad sklizně vzrostl meziročně téměř dvojnásobn­ě na 8 544 tun.

Roční výkon ovocnářstv­í z produkčníc­h sadů se v průměrném roce odhaduje na více než jednu miliardu korun. Včetně sezonních pracovníků dává ovocnářstv­í práci zhruba pěti tisícům lidí.

Výše úrody v Česku nicméně nemá vliv na ceny ovoce, protože ty ovlivňuje především dovoz. Záleží tak hlavně na tom, jaká bude úroda v hlavních pěstitelsk­ých zemích Evropské unie.

„Zdá se, že v řadě zemí bude sklizeň, až na některé výjimky, průměrná nebo mírně nadprůměrn­á,“uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Předpoklád­á, že dosavadní vyšší ceny se vrátí na úroveň obvyklou před dvěma lety, než nastala neúroda kvůli mrazům ve většině zemí Evropy. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia