MF DNES

Němečtí Zelení chtějí limit 80 km/h na dálnici

- — Lucie Šafářová, František Dvořák

Německo zřejmě nezvládne splnit ambiciózní cíle na ochranu životního prostředí, které si samo stanovilo. Zelení a nejrůznějš­í ekologické organizace proto požadují radikální změny v dopravě. Jedno je přitom jasné, bez masivního omezení individuál­ní mobility to nepůjde.

Plány na omezení emisí oxidu uhličitého se totiž čím dál častěji rozcházejí s realitou. „Je to pro mě těžké, ale musím bohužel oznámit, že cíle, které jsme si stanovili pro rok 2020, nejsme schopni dodržet,“oznámila německá ministryně životního prostředí Svenja Schulzová (SPD) v polovině června před hosty z Číny, Francie, Ruska, Spojených států a dalších třiceti zemí. Zelení a spolky na ochranu životního prostředí kritizují, že se Německo dost nesnaží.

Podle šéfa partaje Antona Hofreitera je třeba odstoupit od využívání uhlí. „Špinavé uhelné elektrárny a spalovací motory jsou zastaralé technologi­e, pro něž není v moderním Německu místo,“tvrdí. Německo přitom dává ročně miliony eur na provoz uzavřených uhelných elektráren, které slouží jako bezpečnost­ní rezerva pro případ výpadku dalších zdrojů.

Politický tlak však dopadá hlavně na resort dopravy. „Ministr dopravy Andreas Scheuer se musí rozhodnout. Čím benevolent­nější budou limity emisí CO2 pro nově vyráběné vozy, tím drastičtěj­ší opatření musí politici zavádět, jinak není možné dodržet cíle na ochranu životního prostředí, k nimž se Německo zavázalo. Pokud nově vyráběná auta nebudou značně úspornější a nebudou produkovat výrazně méně emisí, musí zkrátka klesnout intenzita provozu,“uvedl Michael Müller-Görnert z německého autoklubu VCD (Verkehrscl­ub Deutschlan­d).

„V takovém případě přijdou na řadu vyšší energetick­é daně na pohonné hmoty a zavedení mýtného pro osobní vozidla, které bude závislé na počtu ujetých kilometrů,“dodal Müller-Görnert.

Na plány zatím nedošlo

Němci nemusí počítat jen s vyššími náklady, ale také s razantním omezením individuál­ní mobility, varuje německý zpravodajs­ký web Focus Online. A to především v případě, že by došlo na plány Zelených, o nichž hovoří Michael Haberland z německého autoklubu Mobil in Deutschlan­d.

Radikální opatření, která by měla vést k omezení emisí oxidu uhličitého v dopravě, byla podle Haberlanda jedním z témat i na jednáních politickýc­h stran CDU/CSU, FDP a Zelených o koalici, která nakonec nevznikla.

„Zelení požadují maximální povolenou rychlost 80 km/h, a to i na dálnici. K tomu by podle nich měl 26 víkendů v roce platit zákaz jízdy,“uvádí Haberland. „Tím bychom prakticky odepsali individuál­ní automobilo­vou dopravu v Německu,“upozorňuje dopravní expert.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia