MF DNES

Spor v CDU/CSU roste, krizová schůzka nevyšla

Shoda uvnitř německé CDU/CSU je zatím v nedohlednu. Summit v Bruselu ale může přinést řešení.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Situace je velmi vážná, znělo včera po jednání zástupců konzervati­vní unie CDU/CSU.

Ani po čtyřech hodinách nedokázali najít shodu ohledně způsobu, jak regulovat nelegální migraci do Německa.

Vyhrocený spor mezi oběma vládními stranami nabírá na síle. To vše navíc jen den před důležitým jednáním Evropské rady v Bruselu, které dnes začíná.

Podle předsedy parlamentn­í frakce CDU/CSU Volkera Kaudera sice existuje možnost, že se obě strany nakonec domluví, všichni zúčastnění si jsou nicméně vědomi toho, že situace je „kritická“.

„Boj mezi CDU a CSU lze zúžit na jedinou otázku: Merkelová ano, nebo ne?“domnívá se navíc socialisti­cký politik Rudolf Dressler v rozhovoru pro Německý rozhlas. Pro socialisty v této debatě podle něj nezbývá žádné místo a vyloučeny prý nejsou ani předčasné volby.

„Seehofer a Söder jsou tím už úplně posedlí,“říká k chování ministra vnitra a bavorského premiéra generální tajemník SPD Ralf Stegner. „Nikdo nemá pochopení pro to, že už několik týdnů blokují smysluplno­u práci vlády,“dodal.

Kompromis na cestě

Bavorská CSU zatím vyčkává, co se kancléřce Angele Merkelové na evropském summitu s ostatními premiéry a prezidenty členských zemí EU podaří vyjednat.

Ačkoli se v posledních dnech její šance nejevily jako příliš vysoké, je přesto podle informací z Bruselu reálné, že ostatní členské státy EU se za Angelu Merkelovou alespoň formálně postaví a podpoří jí prosazovan­é „evropské řešení“.

V rámci nového opatření k zamezení druhotné migrace mezi evropskými zeměmi, o němž se během dneška bude v Bruselu jednat, je ve hře varianta, která může uspokojit obě strany sporu: Jednotlivé státy budou samy kontrolova­t své hranice zevnitř tak, aby zde registrova­ní žadatelé o azyl nepřecháze­li do země, kterou vnímají jako „výhodnější“. Hranice by státy de facto kontrolova­ly zevnitř.

Pokud by se na tomto pravidle ostatní členské země shodly, šlo by o evropské řešení, jak je prosazuje Merkelová. Zkrátka by ale nepřišlo ani Bavorsko, které by v takovém případě nemuselo na hranicích kontrolova­t osoby přijíždějí­cí z Rakouska nebo Česka.

Merkelová s činy Seehofera

Je to kompromis, který by si vzal část od každé strany sporu. Podle nedávných průzkumů mínění by se celkem zamlouval také německé veřejnosti. Přes polovinu Němců, 51 procent, „plně a zcela“podporuje Seehofera v tom, že žadatele o azyl registrova­né v jiné zemi a bez povolení ke vstupu by Německo nemělo přijímat. Dalších dvaadvacet procent podle průzkumu agentury YouGov s touto variantou „spíše souhlasí“.

Zároveň si však 58 procent Němců přeje, aby Angela Merkelová i nadále zůstala kancléřkou. Protiimigr­ační AfD se nicméně v posledních týdnech stala třetí nejsilnějš­í stranou v parlamentu. Pokud by se nyní konaly volby, hlasovalo by pro ni šestnáct procent Němců.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Příkop kvůli migraci Kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra v její vládě Horst Seehofer se nedokážou domluvit, jak řešit migraci.
Foto: Profimedia.cz Příkop kvůli migraci Kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra v její vládě Horst Seehofer se nedokážou domluvit, jak řešit migraci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia