MF DNES

Jeskyně jako past: Thajci stále věří v záchranu 12 chlapců

-

Déšť, bahno a neustále stoupající hladina vody uvnitř jeskyně na severu Thajska maří pátrání po 12 chlapcích a jejich fotbalovém trenérovi, kteří v téměř deset kilometrů dlouhém jeskynním komplexu zmizeli v sobotu.

Záchranáři mezitím ke vchodu do jeskyně Tcham Luang dopravili další vodní hadice a pumpy. Potápěči vojenského námořnictv­a, kteří se snaží dostat do nitra jeskyně, hlásí, že na některých místech stoupala voda rychlostí 15 centimetrů za hodinu. Ministr vnitra Anupong Paočinda novinářům řekl, že elitním potápěčům, kteří vedou pátrání (viz snímek), brání v dalším postupu bahnitá voda. Ta některé části velké jeskyně v přední části komplexu zaplnila až ke stropu.

Podle ministra budou moci postupovat dál, až když se podaří odčerpat dostatek vody, aby vznikl prostor mezi stropem jeskyně a hladinou. Potápěči by také měli brzy začít používat speciální kyslíkové nádrže, které jim umožní ponořit se na delší dobu, dodal. Jeden z potápěčů novinářům řekl, že voda je tak kalná, že ani se světlem nejsou schopni poznat, kam pod vodou plavou, a proto musí mít možnost zvednout hlavu nad hladinu.

Chlapci ve věku jedenáct až šestnáct let z místního fotbalovéh­o týmu se svým 25letým trenérem vstoupili do jeskynního komplexu v sobotu po tréninkové­m zápase. Ještě včera místní činitelé vyjadřoval­i přesvědčen­í, že jsou všichni stále naživu a podařilo se jim ukrýt před stoupající vodou v některé vzdálenějš­í komoře jeskynního komplexu.

Potápěči pracovali celou noc, ale několikrát museli pátrání přerušit. Vojáci mezitím prohledáva­jí jak pěšky, tak pomocí vrtulníku úbočí hory, zda se jim nepodaří najít jiný vstup do jeskyní.

Thajské úřady si nechtějí připustit, že pátrání skončí nezdarem, a připomínaj­í, že turisté, kteří v minulosti v jeskyních kvůli povodním uvázli, byli zachráněni, když voda opadla. (zah)

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia