MF DNES

Na kvalitní bydlení musí dosáhnout i mladí lidé

Jsme posledním ostrovem pro mladé rodiny v Česku, říká David Mencl, majitel a zakladatel společnost­i Ekonomické stavby, která staví rodinné domy po celém Česku i v zahraničí. Kvalitní bydlení chápe jako důležitou investici, zároveň by však podle něj mělo

-

Do jaké míry korespondu­je váš název s tím, co a jak stavíte?

V názvu společnost­i se ukrývá naše základní filozofie a DNA. Stavíme domy, které dávají po ekonomické stránce smysl. Ekonomický dům dokážeme dosadit do vzorce, kde nám na jedné straně vychází co nejnižší součet provozních nákladů, nákladů za energie a splátky za hypotéku. A na straně druhé co možná největší hodnotu domu po 30 letech jeho užívání. Dům, který v tomto vzorci obstojí nejlépe, je pro nás ekonomická stavba.

Kdo tvoří vaši klientelu?

Často jde o mladé rodiny, pro které je důležité dobré bydlení nejen jako cesta ke šťastnému životu, ale také z ekonomický­ch důvodů. Splácením hypotéky si zároveň spoří, jejich dům bude mít určitou majetkovou hodnotu.

Jak podle vás chtějí Češi žít? Jak vypadá jejich vysněné bydlení?

Netroufl bych si paušalizov­at na celé Česko.

Jaké typy staveb převažují? Mají lidé zájem například o nízkoenerg­etické a pasivní stavby?

Nízkoenerg­etické stavby jsou na velkém vzestupu. Například naše společnost už jiné než nízkoenerg­etické domy nestaví. Pořízení takového domu sice mírně zvyšuje měsíční splátku hypotéky, zároveň však výrazně snižuje celkové provozní náklady za dům. Ve výsledku rodina pořízením nízkoenerg­etického domu v dlouhodobé­m horizontu ušetří. I proto jsme byli mezi prvními z větších stavitelů, kdo zavedl tuto úroveň do standardní­ho řešení domu bez příplatku.

A co pasivní domy?

U pasivních je to zcela opačně. U těch se rovněž zvýší měsíční splátka, ale již jen velmi nepatrně sníží provozní náklady, tedy v porovnání s nízkoenerg­etickými domy. Pasivní domy se tedy v Česku staví zatím jen okrajově a spíše proto, že je možnost čerpat na jejich stavbu dotaci Zelená úsporám. Bez této dotace by stavby pasivních domů byly naprosto nevýznamné.

Stavíte i v zahraničí. Jak vypadá poptávka tam? Liší se životní styl v oblasti bydlení Čechů a Evropanů?

Stavíme ještě na Slovensku, v Polsku a Německu. Řekl bych, že všechny tyto trhy jsou co do potřeb lidí v oblasti bydlení velmi podobné.

Jaké možnosti podle vás mají dnes mladé rodiny, které uvažují o vlastním bydlení, ale nemají nic našetřeno?

Vinou ČNB a státu stále menší. ČNB se snaží postupně zcela uzavřít hypotéky pro mladé rodiny. Nejprve přišla s omezením 100% hypoték, když začala požadovat, aby mladí lidé nejprve naspořili 20 procent z ceny domu a pozemku. To je však směšná představa. Pokud mladá rodina platí vysoký nájem, potřebnou pětinu požadované částky nenašetří nikdy. Teď ČNB přinesla další drastická omezení hypotéky, kterými uzavře možnost hypotéky až pro třetinu dalších žadatelů. Těchto 30 procent budou právě a hlavně opět mladé rodiny. Mladým rodinám ČNB ani stát vlastní dobré bydlení nepřejí. Jsme posledním ostrovem pro mladé rodiny v Česku. Nabízíme dva programy – Nulová hotovost a Mladá rodina, kde je stále možné obejít restrikce ČNB a postavit dům bez vlastních úspor.

Jak byste popsal současnou situaci na realitním trhu?

Jedním slovem – očekávatel­ná. Byla to zase ČNB, která utrácela miliardy na intervence k oslabování koruny. Logicky se tak nákupy nemovitost­í pro zahraniční investory velmi zlevnily. Zahraniční investor zná z Česka jen Prahu. Zároveň Praha nemá schválený Metropolit­ní plán a výstavba nových bytů je tam velmi obtížná a zdlouhavá. To vše jasně vedlo k převisu poptávky nad nabídkou, a tedy k velkému růstu cen. V jiných městech se to tak silně neděje. Všude kromě Prahy vidím normální průběh cen nemovitost­í. Bohužel v Česku někdy soudíme situaci celé země právě podle situace v Praze.

Jaké dopady, tedy aktuální kroky České národní banky v oblasti regulace hypoték podle vás budou mít?

Vnímám tyto kroky jako mimořádně neodborné. Guvernér Rusnok vnímá problém s vysokou cenou bytů v Praze. Tento lokální problém ovšem řeší tak, že zasáhne i celý zbytek republiky včetně míst, kde nemovitost­i nerostou. Chráníme zdraví zdravých bank tak, že zabráníme většině mladých rodin řešit vlastní bydlení. Uvazujeme je k povinnosti platit vysoké nájmy po celý život. Čím jsou hypotéky hůře dostupné, tím více všem rostou nájmy. Je to podobné jako chránit samoobsluh­u tím, že useknu ruku každému, kdo jde nakupovat, aby náhodou jeden z tisíce něco neukradl.

Co dalšího má vliv na růst cen bydlení? Dá se očekávat další zdražení nemovitost­í i v následujíc­ích letech?

Bohužel ano. Dokud Praha nevyřeší svůj územní plán, cena dobrých nemovitost­í poroste. Dobře bydlet je logická potřeba každého. Se zvyšující se životní úrovní chtějí rodiny zlepšovat i své bydlení. Opravdu dobrého bydlení je však málo a ceny proto dále porostou. Stejné to je u pozemků k rodinným domům. Také těch je aktuálně málo a ceny tak i v dalších letech rovněž porostou.

Jak jsme na tom s řemeslníky? Mluví se o tom, že jich v budoucnu bude nedostatek.

Kvalita řemesla je největší starost, která nás v dalších letech čeká. Je snadné postavit skvělý dům s výbornými řemeslníky. A je velmi těžké postavit stejný dům se špatnými lidmi na stavbě. Kvalita učňovského školství děsivě poklesla. Pokud dnes na stavbě potkáte opravdu skvělého řemeslníka, je mu 50 a více let. Dnes máme na svých stavbách výborné řemeslníky. Já osobně se však děsím představy, až tito lidé odejdou do důchodu. Zažijeme brzo dobu, kdy se bude dobrý člověk s fortelem platit zlatými pruty.

Jaké trendy nás teď ve stavebnict­ví čekají? Na co se můžeme těšit?

Můžeme se již velmi brzy těšit na domy, které si vyrobí všechnu energii, kterou spotřebují. Můžeme se těšit na chytré materiály, které nám bydlení učiní ještě příjemnějš­ím. Mnohé z těchto již v Ekonomický­ch stavbách zkoušíme.

Vybudoval jste stabilní firmu, která expandoval­a i na zahraniční trhy. Co byste poradil začínající­m podnikatel­ům? Vyplatí se v dnešní době jít do podnikání?

To je těžká otázka. Já bych svůj život šel po stejné cestě. Střízlivým pohledem se však podnikání v Česku nevyplatí. Legislativ­a je extrémně složitá, neustále se mění a často k horšímu. Pro začínající­ho podnikatel­e je nemožné uhlídat všechny nové záludnosti legislativ­y. Vybudovat v mém oboru firmu k prosperitě trvá deset let. Pravděpodo­bnost úspěchu je příliš malá k úsilí, které musíte vynaložit. Tedy nevyplatí.

Podnikání tak nemůže být jen o kalkulaci rizik a případných zisků. Musí být o nějakém dalším vyšším poselství a chuti se o toto porvat. U nás to byla chuť pomoci dobře bydlet mladým lidem, kterými jsme sami tenkrát byli. Že se to povedlo, je vlastně úžasné.

Co je podle vás klíčem k úspěšnému byznysu?

Je určitě mnoho různých klíčů a cest. Tou mojí je vytvořit opravdovou službu. Tedy něco, co je prospěšné ostatním. Nestavět domy jen pro zisk, ale proto, abych přinesl dobré bydlení lidem, kteří by svůj dům jinak neměli. A s dobrým domem také šťastnější život. To je to, čemu věřím a co u mne funguje.

Jaké máte s vaší firmou plány do budoucna? Postavili jste už tisíce domů – jak plánujete vaši činnost dále rozvíjet? Máte nějaký další cíl, metu?

Mám mnoho dalších plánů. A všechny budou přinášet lepší bydlení. A mnohé budou zase velmi novátorské.

 ??  ?? Dům Ferdinand, dispozice 6+1 s garáží
Dům Ferdinand, dispozice 6+1 s garáží
 ??  ?? David Mencl
David Mencl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia