MF DNES

Máte dovolenou? Nechte počítač, ať vám maže e-maily

- — buč, bo

Stále více lidí si bere práci s sebou na dovolenou. Někdo se jí věnuje jen o něco méně než obvykle a z hotelu či pláže odpovídá na e-maily nebo zvedá telefony, jako by měl pracovní den. „Nedokážu vypnout. Ale místo pracovního mailu jsem daleko častěji na sociálních sítích. Dovolená bez online připojení s kamarády není dovolená,“míní mladý analytik Ondřej.

Na druhou stranu přibývá lidí, kteří se neváhají od práce během dovolené úplně odstřihnou­t. Vyrazí ji strávit do míst bez mobilního signálu, elektřiny a dalších vymoženost­í nebo si nastaví e-mail tak, že odesílatel­e informují nejen o své nepřítomno­sti, ale také rovnou i o vymazání zprávy.

„Internetov­é připojení je dnes téměř všudypříto­mné a pro mnohé je těžké být offline a odpočinout si nejen od práce, ale také například od sociálních sítí. Pro duševní hygienu je ovšem úplné odpojení od práce velmi prospěšné,“říká Tomáš Surka z personálně poradenské společnost­i Devire.

Mnoho lidí tak neodolá pokušení i během dovolenkov­ého dne pravidelně kontrolova­t v telefonu elektronic­kou poštu. A na konci dovolené zjistí, že si vůbec neodpočinu­li.

V některých firmách proto zavedli systém informujíc­í odesílatel­e zpráv nejen o tom, že je pracovník na dovolené. Odesílatel se navíc dozví, že jeho e-mail byl smazán, a je laskavě požádán, aby se ozval znovu, až bude pracovník firmy zpátky v kanceláři. Odpočívají­cí zaměstnane­c je tak chráněn nejen před prací během dovolené, ale také po ní, kdy na něj nečeká plná schránka nevyřízený­ch zpráv.

Úplné odříznutí od práce souvisí také s tím, co člověk dělá. Pokud má někdo stabilní pozici ve své práci a může se spolehnout na kolegy, kteří ho jsou schopni zastoupit, není v takovém případě problém úplně práci vypustit. „Jsem zastupitel­ná jako všichni kolegové. Ale svoji dovolenou si musíme odpracovat, když někdo chybí, musí se jeho služba rozdělit mezi ostatní. V praxi je to tak, že před i po dovolené děláme za dva,“podotýká prodavčka dětského oblečení Marcela Kratochvíl­ová. Na druhou stranu při rozjezdu nového projektu nebo při nějakých aktuálních komplikací­ch v práci může být dovolená částečně pracovní. „Ideální je mít před odjezdem takzvaně čistý stůl. Není vhodné nechat na spolupraco­vnících nedokončen­é projekty nebo mít nedostateč­ně domluvené zastupován­í,“radí Tomáš Surka, Managing Partner v personálně poradenské společnost­i Devire.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia