MF DNES

Patnáctá česká vláda

-

Jeden chybí Prezident Miloš Zeman včera na Pražském hradě jmenoval druhý kabinet premiéra Andreje Babiše. První řada zleva: ministr životního prostředí Richard Brabec, premiér Babiš, prezident Zeman, ministr vnitra Jan Hamáček. Druhá řada zleva: Alena Schillerov­á (finance), Taťána Malá (spravedlno­st), Klára Dostálová (místní rozvoj). Třetí řada zleva: Marta Nováková (průmysl), Miroslav Toman (zemědělstv­í), Lubomír Metnar (obrana), Antonín Staněk (kultura). Čtvrtá řada zleva: Petr Krčál (práce), Robert Plaga (školství), Dan Ťok (doprava), Adam Vojtěch (zdravotnic­tví). Ministr zahraničí na snímku chybí, Miroslava Pocheho prezident odmítl jmenovat.

Navzdory kritice, že se díky možné podpoře budou po 29 letech podílet na moci komunisté – navíc když kabinet vzniká na den výročí popravy Milady Horákové – včera prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě druhou vládu premiéra Andreje Babiše. Od vzniku samostatné České republiky je to patnáctá vláda. Po číši a tradiční společné fotografii zamířil menšinový kabinet ANO a ČSSD do Strakovy akademie na první zasedání. Na něm byl mimo jiné prvním místopředs­edou vlády jmenován Jan Hamáček, šéf ČSSD a nový ministr vnitra pověřený i řízením ministerst­va zahraničí. Legislativ­ní radu vlády povede nová ministryně spravedlno­sti Taťána Malá z ANO. „Jsem velice rád, že máme za sebou první krok ke vzniku – doufejme – stabilní vlády. Druhý krok nás čeká 11. července. Už jsem Sněmovnu požádal o svolání schůze k vyslovení důvěry,“prohlásil Babiš, který včera uvedl do úřadu i první čtyři ministry. S dalšími bude pokračovat dnes, kdy má třeba odcházejíc­í šéfku obrany Karlu Šlechtovou nahradit dosavadní ministr vnitra Lubomír Metnar. (poe)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ?? Foto: Dan Materna, Michal Šula, Petr Topič, MAFRA ?? Režisér Babiš Na Pražském hradě se včera začala psát nová kapitola druhé vlády Andreje Babiše. O důvěru chce Sněmovnu požádat 11. července.
Foto: Dan Materna, Michal Šula, Petr Topič, MAFRA Režisér Babiš Na Pražském hradě se včera začala psát nová kapitola druhé vlády Andreje Babiše. O důvěru chce Sněmovnu požádat 11. července.
 ??  ??
 ??  ?? Účastníci zájezdu Premiér a jeho druhý kabinet dorazili na jednání vlády z Hradu autobusem. Neobsazené­ho místa ministra zahraničí na vládě využila nová ministryně průmyslu Marta Nováková. Pro svou kabelku (snímek vlevo). Do svých úřadů byli včera uvedeni první čtyři ministři (na snímku vlevo ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD). Další je budou následovat dnes a zítra.
Účastníci zájezdu Premiér a jeho druhý kabinet dorazili na jednání vlády z Hradu autobusem. Neobsazené­ho místa ministra zahraničí na vládě využila nová ministryně průmyslu Marta Nováková. Pro svou kabelku (snímek vlevo). Do svých úřadů byli včera uvedeni první čtyři ministři (na snímku vlevo ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD). Další je budou následovat dnes a zítra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia