MF DNES

Rath se brání a soudí se hned na několika frontách

-

Spor o soudce Spor o nacionále

Kromě postupu proti soudci a žalobci Rath usiloval o to, aby celý případ dostal na starosti jiný soud, protože ten středočesk­ý údajně neuhlídal Rathovy osobní údaje. Nechal totiž novináře natočit ilustrační záběry tašky se spisem. Žádost o „přeložení“případu měl na stole Nejvyšší soud, ale před týdnem rozhodl ponechat ho tam, kde je.

Spor s advokátem

David Rath podal žalobu na ochranu osobnosti na advokáta Michala Pacovského, strýce soudce Roberta Pacovského. Ratha krátce hájil a řekl o něm, že ho obelhal, protože po něm údajně původně žádal obhajobu v jiné věci než v korupční kauze. Rath za to chce od něj omluvu a 100 tisíc korun. Dnes o ní bude rozhodovat Městský soud v Praze v odvolacím jednání. Obvodní soud už nepravomoc­ně rozhodl, že Pacovský musí zveřejnit omluvu Rathovi na Aktuálně.cz.

Spor o želízka

U obvodního soudu pro Prahu 2 se Rath snažil dosáhnout odškodnění za to, že musel k soudu chodit v poutech. Podle něj mají v želízkách chodit jen potížisté. Soud mu vyhověl a částečně přiznal 12 tisíc korun, ačkoli Rath požadoval 30 tisíc. Rozsudek není pravomocný.

Spor s bratrem

S korupční kauzou souvisí i soud o dědictví po zesnulém otci Davida Ratha Ratmírovi. Bratr Davida Ratha Michal chce zneplatnit závěť Ratmíra Ratha, podle které vše odkázal Davidovi. A protože jemu peníze zabavil soud, rodina o ně částečně přišla. Součástí dědictví je totiž i osm milionů, které policie zabavila při domovní prohlídce u Davida Ratha. Ten tehdy tvrdil, že si je tam u něj otec uschoval.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia