MF DNES

Policejní razie v nemocnicíc­h. Ředitel Bulovky Novák zatčen

Společnost, již včera navštívili detektivov­é, dodávala Bulovce desetimili­onové zakázky.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu včera zasahovali ve dvou pražských nemocnicíc­h a několika firmách. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová pak odpoledne oznámila, že obvinila pět lidí a jednu firmu.

„Doposud bylo zahájeno trestní stíhání proti pěti fyzickým a jedné právnické osobě, a to pro zločin přijetí úplatku, pokusu o vydírání, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podplácení,“uvedla Bradáčová. V kauze jde podle ní o dodávky služeb do Nemocnice Na Františku a Nemocnice Na Bulovce. Obviněným prý hrozí 5 až 12 let vězení. Na policejní akci jako první upozornil server iRozhlas.cz.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch k informacím Bradáčové dodal to, že v rámci této kauzy včera policie zadržela přímo ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka. Ten ve vedení nemocnice přitom působí teprve od letošního prvního května, kdy převzal post uvolněný po vyhazovu Andrey Vrbovské. O té MF DNES už dříve uvedla, že ji ministr zdravotnic­tví Vojtěch propustil kvůli příliš blízkým vztahům s podnikatel­em ve zdravotnic­tví Tomášem Horáčkem.

Firmy, za nimiž Horáček stojí, na Bulovce získávaly v posledních letech zakázky za desítky milionů korun. Policie přitom včera zasahovala také ve firmě HTS Corporate Group, která je právě na Horáčka napojena. Jak Vrbovská, tak Horáček včera nebyli na mobilních telefonech k dosažení.

Když včera detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu podnikali razii kvůli zakázkám ve zdravotnic­tví, dorazili také do jedné z budov v pražské ulici Perucká.

Prohledáva­li tu totiž kanceláře společnost­i HTS Corporate Group, pod niž spadají firmy napojené na vlivného podnikatel­e Tomáše Horáčka.

Paralelně s tím policie zasahovala také ve dvou pražských nemocnicíc­h – Na Františku a také Na Bulovce. Detektivov­é včera podle serveru iRozhlas.cz byli také u domu Andrey Vrbovské, bývalé ředitelky Nemocnice Na Bulovce.

A jak už v minulosti uvedla MF DNES, právě zde se za působení Vrbovské firmám ze skupiny HTS Corporate Group až podivuhodn­ě dařilo při získávání veřejných zakázek.

Selfie z Čertovin

Ostatně právě nadstandar­dní vztahy Vrbovské s Horáčkem ji stály post šéfky nemocnice.

Blízký vztah Vrbovská ani netajila. Letos v lednu třeba na Facebooku zveřejnila selfie fotografie s Horáčkem v kině na premiéře pohádky Zdeňka Trošky Čertoviny.

Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) včera policie zadržela také někdejší pravou ruku Vrbovské a dnešního ředitele Bulovky Františka Nováka. Andrea Vrbovská včera měla svůj telefon nedostupný. Podnikatel Tomáš Horáček chvílemi dostupný byl, telefon ale v rozporu se svým zvykem nebral a na SMS nereagoval.

Za HTS Corporate Group na zavolání reagovala pouze Nina Rydlová, která Horáčka v minulosti zastupoval­a jako advokátka a je společnicí v některých z firem patřících do skupiny HTS Corporate.

„Víte co, jděte do pr.ele. Zrovna vy,“zakřičela pouze do telefonu, když ji MF DNES požádala o komentář.

Redakce totiž o jejích a Horáčkovýc­h firmách již dříve informoval­a. Naposledy právě v souvislost­i s tendry v Nemocnici Na Bulovce.

Společnost­i napojené na Tomáše Horáčka dodávaly Bulovce od vjezdových systémů na parkoviště přes servis výtahů, ostrahu až po ultrazvuky. Získávaly zde zakázky v hodnotě desítek milionů korun, které však za ně realizoval­y jiné firmy. Z více než dvaceti zakázek samy reálně dodaly jen tři z nich. U zbylých za ně dodávku obstarali subdodavat­elé.

Kampaň pro politiky zdarma

Když před loňskými volbami zněl čekárnami Nemocnice Na Bulovce předvolebn­í klip Pirátské strany, vycházel hlas jejich předsedy Ivana Bartoše z LCD obrazovek, které sem také dodává jedna z firem spadajícíc­h do skupiny HTS Corporate Group.

Společnost Active Vision napojená na Horáčka dodává podobné obrazovky, které kromě promítání reklamy fungují také jako vyvolávací systém, do desítek nemocnic po celé republice.

Prostor na nich nabízela politickým stranám jako bezplatnou pomoc s předvolebn­í kampaní. A pro Horáčka to byl způsob, jak se dostat do úzkého kontaktu s politiky.

Třeba se zástupci Pirátů v návaznosti na to dokonce absolvoval několik schůzek. Ti s ním pak ale kontakt ukončili.

V roce 2014 podobně jeho firma pomáhala hnutí ANO před komunálním­i volbami a o dva roky později před krajskými. Po nich se původně sociální demokrat Horáček dokonce zúčastnil povolebníh­o štábu ANO. Když na to však upozornila média, přikázal předseda hnutí Andrej Babiš vztahy s Horáčkem utnout.

Před posledními sněmovními volbami vypomohla zdarma společnost Active Vision s reklamou v hodnotě 95 tisíc korun také KSČM. Vyplývá to z finanční zprávy, kterou komunisté letos na

jaře zveřejnili.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ?? Ředitel a podnikatel František Novák (vpravo) a Tomáš Horáček (vlevo).
Ředitel a podnikatel František Novák (vpravo) a Tomáš Horáček (vlevo).
 ?? Foto: Facebook ?? Dobří známí Vrbovská s Horáčkem se fotili v kině.
Foto: Facebook Dobří známí Vrbovská s Horáčkem se fotili v kině.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia