MF DNES

Do Varů přijíždí Tim Robbins

Nejen Tim Robbins dnes půjde po červeném koberci 53. karlovarsk­ého festivalu, v jehož úvodu převezme Křišťálový globus.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Ve scénáři úvodu 53. karlovarsk­ého festivalu stojí, že prezident festivalu Jiří Bartoška dnes večer převezme symbolické klíče od města, Tim Robbins, známý z Tajemné řeky či Vykoupení z věznice Shawshank, dostane Cenu za přínos kinematogr­afii a vzpomínku na Miloše Formana pak vedle filmu Lásky jedné plavolásky završí koncert melodií z jeho děl. Ovšem další body do plánu stále přibývají.

Třeba formanovsk­ou poctu ještě před oficiálním startem předznamen­á odhalení režisérový­ch otisků ve skle, které vystaví festivalov­ý Dům ČT a na něž se přijedou podívat nadšenci na kolech – aby připomněli, že stejným dopravním prostředke­m dorazili na festival v roce 1990 právě Miloš Forman s Theodorem Pištěkem.

Budou ženské kvóty?

Překvapení se dají čekat i na zahajovací­m ceremoniál­u v hotelu Thermal. Seznam úvodních hostů totiž rozšířil novozéland­ský režisér Taika Waititi, tvůrce komiksu Thor: Ragnarok, který u nás právě točí válečnou komedii Jojo Rabbit, v níž sám hraje Hitlera. Do Varů s sebou bere producenta Carthewa Neala a hollywoods­ká média spekulují, že by se k nim mohla připojit jedna z hereček projektu, nepřehlédn­utelná komička Rebel Wilsonová, známá ze série Ladíme! Navíc se štábem v Praze pracuje Scarlett Johansonov­á, která už Vary navštívila.

Slet fanynek se očekává na závěr, kdy vedle dalšího nositele Křišťálové­ho globu, režiséra Barryho Levinsona, dorazí herec Robert Pattinson, idol dívek z upírské romantické ságy Stmívání. Získá Cenu prezidenta festivalu tak jako Jaromír Hanzlík, který zdaleka nebude jediným zástupcem hostitelsk­é země.

Naopak, české filmy doprovázen­é tvůrčími delegacemi mají letos po dvou zástupcích ve všech třech soutěžích – hrané, dokumentár­ní i v sekci Na východ od západu. Navíc se na karlovarsk­é půdě prezentují také jiné brzké premiéry kin, od alkoholick­ého dramatu Úsměvy smutných mužů přes první ukázku Hovorů s TGM, již přivezou herci Martin Huba coby prezident Masaryk a Jan Budař jako Karel Čapek, až po Rašína, v němž se potkají Ondřej Vetchý a Miroslav Donutil.

Výbušná aktuální témata zahraniční­ch festivalů scházejí ve Varech jen zdánlivě. Program profesioná­lů totiž zahrnuje i setkání na téma, zda ve světě tak diskutovan­é menšinové zastoupení žen vyřeší český filmový průmysl sám, nebo jestli se i u nás bude volat po kvótách.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Robert Pattinson přizdobí svou účastí závěr festivalu.
Foto: Reuters Robert Pattinson přizdobí svou účastí závěr festivalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia