MF DNES

Poche bez prověrky. Tajnému se prý vyhne

Plán europoslan­ce, že jako šéfporadce bude fungovat jako ministr zahraničí, může v praxi narážet na problémy

- Lukáš Valášek, Vojtěch Srnka reportéři MF DNES

Europoslan­ec Miroslav Poche se nijak netají, že v následujíc­ích měsících bude ministerst­vo zahraničí řídit právě on. Prezidenta Miloše Zemana, který jej odmítá ministrem jmenovat, převezl tím, že se nechal uvést do speciální neplacené funkce šéfporadce.

Poche se tak fakticky stal jedním z nejvýše postavenýc­h lidí v zemi. Vysoce postavení úředníci však většinou potřebují bezpečnost­ní prověrku pro to, aby měli přístup k citlivým státním dokumentům. Poche však prověrku nemá a minimálně zatím si prý o ni žádat ani nehodlá.

Prověrku prý měl v minulosti, když pracoval na ministerst­vu zahraničí. V nové roli v Černínském paláci se však podle svých slov do styku s tajnými materiály nedostane. „Kdyby to bylo nutné, požádal bych si o ni,“uvedl Poche.

Pokud by se stal ministrem, povinnost získat prověrku by se na něj nevztahova­la. V jeho nové pozici o ní však rozhodne Hamáček, který jej na ministerst­vo přivedl. „Takto o tom, zda ji bude vyžadovat, rozhoduje zaměstnava­tel, tedy ministerst­vo zahraničí,“popsal náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postráneck­ý.

Pocheho nový odbor

Poche už má také naplánován­o, kdo bude za ministerst­vo vystupovat. Za Hamáčka může jezdit na zahraniční summity a setkávat se s důležitými partnery. „Je normální, že za zaneprázdn­ěného ministra zaskakuje podřízený, nejčastěji náměstek,“vysvětluje Poche.

Experti ovšem poukazují, že Pocheho klička může v diplomatic­ké praxi fungovat jen velmi obtížně. „Pan Poche si za ministerst­vo může jezdit, kam chce, usmívat se, na koho chce. Ale bude vnímaný jako zimní král. Na některých fórech dokonce ani nebude připuštěn k hlasování, protože není členem vlády,“oponuje exministr zahraničí Cyril Svoboda, který dnes dělá poradce premiérovi Andreji Babišovi.

Miroslav Poche má přitom v resortu velké plány. Na ministerst­vu zamýšlí vytvořit nové analytické oddělení, jež by mělo udávat směr české zahraniční politiky.

Zaměstnat by zde chtěl bývalé diplomaty či experty na zahraniční politiku. „Kdo bude šéfem, ještě prozradit nechci. Mělo by však jít o jednoho z nejzkušeně­jších diplomatů u nás,“naznačuje.

Jisté tak zatím je pouze to, že si na ministerst­vo přivede dvojici svých blízkých spolupraco­vníků. Nově by zde měl působit Pocheho asistent z Evropského parlamentu Tomáš Petříček.

Vrátí se sem také Pocheho pražský chráněnec Lukáš Kaucký, který dělal náměstka už Lubomíru Zaorálkovi. Když Kaucký na ministerst­vu skončil, pomohl mu Poche k místu předsedy dozorčí rady Dopravního pražského podniku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia