MF DNES

Vlivný politik se ukrýval v penzionu

- Václav Janouš reportér MF DNES s přispěním Jakuba Mikela

Vlivný radní Olomouckéh­o kraje za ČSSD Miroslav Petřík je živý a zdravý. Muž záhadně zmizel 9. května a od té doby se podle informací MF DNES ukrýval v Rakousku v jednom z penzionů. Proč, to je ale stále záhadou.

„Říkal jsem si celou dobu, že bude v Rakousku, někde u jezer pod Salcburkem nebo ještě jižněji u Wörther See. To, že by uprchnul s nějakými obrovskými penězi do Kanady nebo někam do exotiky – jak se tady říkalo – jsem považoval za fantasmago­rie. Každopádně jeho psychika asi nebude zcela v pořádku,“řekl MF DNES včera šéf Vlastivědn­ého muzea v Olomouci Břetislav Holásek, jeden z nejbližšíc­h přátel zmizelého olomouckéh­o politika, který s ním právě rakouské hory a jezera okolo Salcburku, jako je Mondsee, sjezdil.

Petříkova rodina, která je teď jediná, kdo zná od policie podrobnost­i jeho objevení v Rakousku, včera MF DNES řekla, že je pro ni hlavní, že se Petřík našel a nic se mu nestalo. „Snad vše vysvětlí, až se vrátí domů,“doufá jeden z jeho příbuzných.

Rodina celou dobu tušila, že Petřík se nestal obětí trestného činu, ale záměrně zmizel. Naposledy byl viděn v centru Brna, kde vybíral peníze z bankomatu. Jeho manželka Lenka již dříve MF DNES řekla, že toho na něj mohlo být moc.

Policie Petříka objevila krátce poté, co jeho zmizení pro něj mělo profesní i politické následky. Před dvěma týdny jej představen­stvo Technickýc­h služeb města Olomouce, kde byl ředitelem, odvolalo a propustilo.

V pondělí jej pak sociální demokraté navrhli vyškrtnout z kandidátky do komunálníc­h voleb, na které byl na čtvrtém místě.

Spolustran­íkům se Petřík zatím neozval, jeho služební mobilní telefon je zablokovan­ý. Stejně tak je od středečníh­o večera, kdy policie oznámila odvolání pátrání, nedostupný i telefon jeho manželky Lenky.

„Rodina byla o jeho nalezení informován­a. Bližší informace k tomuto případu nebudeme poskytovat,“komentoval­a to policejní mluvčí Tereza Neubauerov­á.

Rodina celou dobu tušila, že Petřík se nestal obětí trestného činu, ale záměrně zmizel. Je teď navíc jediná, kdo zná od policie podrobnost­i jeho objevení v Rakousku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia