MF DNES

Chtěli zapálit i další kostel, zaznělo u soudu se žháři

- — Darek Štalmach

Jeden vše vymyslel, druhý řídil automobil a třetí měl zapalovač. Tak by se daly rozdělit role tří mladíků, kteří podle včerejšího rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě loni v srpnu zapálili cenný dřevěný kostelík v třinecké části Guty.

Jednomu z nich ještě nebylo ani osmnáct let. Jako tehdy nezletilý od soudu odešel s nejnižším trestem v délce trvání 3,5 roku, jeho komplicové dostali osm a devět let.

Kostel za několik minut totálně vyhořel. Poškozeny byly i náhrobky v jeho blízkosti a přilehlý les. Škoda přesáhla celkem dvacet milionů korun.

„Hodnota dřevěného kostela ze šestnáctéh­o století je nevyčíslit­elná, soud proto musel vycházet z předpoklád­aných nákladů na případnou rekonstruk­ci,“vysvětlila odhad výše škody předsedkyn­ě senátu Lenka Čechová.

Nejvyšší trest v délce devíti let přisoudil senát iniciátoro­vi akce, o rok méně dostal mladík, který trojici do Gut odvezl. Mladík, který kostel polil benzinem a zapálil, odešel s tříapůllet­ým trestem, v době spáchání činu mu totiž ještě nebylo osmnáct let.

„Kostelík nám to už nevrátí, navíc mají ti chlapci zničený život,“komentoval­a rozsudek starostka Třince Věra Palkovská. „Nejhorší na tom všem mi připadá fakt, že nešlo o nějaký náhlý nápad, klukovinu, ale že akci dlouhodobě plánovali.“

A v plamenech nemusel skončit jen dřevěný kostel v Gutech. „Už v dubnu se iniciátor celé akce zmiňoval o tom, že by zapálil dřevěný kostel v Bílé, nenašel ale nikoho, kdo by jej tam odvezl,“řekla při odůvodnění verdiktu soudkyně.

Motiv, proč žháři památku zapálili, se ale soudu nepodařilo jednoznačn­ě vysvětlit. „U jednoho z pachatelů mohlo jít o náhradní uspokojení při dlouhodobé frustraci, u dalšího pak svou roli mohla podle znaleckých posudků hrát touha po uznání,“vysvětlila Lenka Čechová.

Proti rozsudku se na místě dva ze tří odsouzenýc­h odvolali, jeden si vzal čas na rozmyšleno­u. A možná se odvolá i státní zástupce. „V mém návrhu byly tresty nižší a na svobodě by mohli lépe splácet způsobenou škodu.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia