MF DNES

Luxus, kterým cestovali prezidenti Husák i Havel

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Po Česku a Slovensku bude celé léto jezdit vlak složený ze železniční­ch vozů, které sloužily na cestách českoslove­nským hlavám státu

tenhle znáte? Husák, Svoboda a Masaryk jedou na prázdniny na Slovensko... Nezačíná tak žádný vtip, ale unikátní jízda salonních vagonů prezidentů. Poprvé a pravděpodo­bně naposledy se na jednom místě sešly vagony, ve kterých cestovali prezidenti i vládní delegace. A dodnes se jim jmény prezidentů přezdívá. Během léta budou k vidění na českých a slovenskýc­h nádražích. Poprvé ode dneška do neděle na brněnském výstavišti.

Nejstarší z vagonů vznikl ještě před I. světovou válkou pro Františka Ferdinanda d‘Este. Následník trůnu ho využíval jak k oficiálním cestám, tak třeba na cestu na dovolenou na francouzsk­é Riviéře. Měl ho odvést i do Sarajeva, ale vagonu se v Chlumu u Třeboně zadřelo ložisko a arcivévoda odjel do Bosny „pouhým“vozem 1. třídy.

Po válce ho spolu s dalšími vozy používal prezident Masaryk až do roku 1930, kdy získal jako dar k osmdesátin­ám vůz nový. „Masaryk ho používal často, jezdili s ním i další prezidenti,“popisuje generální ředitel Národního technickéh­o muzea Karel Ksandr. Nejčastějš­í trasa byla Praha-Dejvice – Lány.

Masarykův vagon používali představit­elé státu až do roku 1967. Pak si nechali v NDR vyrobit dva nové salonní vozy, s jedním z nich cestoval například Alexander Dubček na jednání se Sověty v Čierné nad Tisou. Oba vagony, přezdívané Husák a Svoboda, využíval naposledy Václav Havel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Všechny vozy mají dochované unikání detaily. Návštěvníc­i budou mít jedinečnou šanci si je prohlédnou­t.
Všechny vozy mají dochované unikání detaily. Návštěvníc­i budou mít jedinečnou šanci si je prohlédnou­t.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia