MF DNES

Itálie už nechce být uprchlický­m táborem

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Italský premiér Giuseppe Conte přišel krátce před příletem do Bruselu s ostrým varovným vzkazem.

Podle nejmenovan­ých zdrojů z italské vlády citovaných agenturou Reuters byla jeho země připravena závěry summitu i zablokovat, pokud v nich nebude výslovně zmíněna společná odpovědnos­t evropských zemí za imigranty zachraňova­né ve Středozemn­ím moři.

Řím údajně nebyl ochoten v této věci jakkoli ustupovat, hrozil vetem.

Pro novou vládu v Římě, kterou vytvořila protiimigr­ační Liga společně s protestním Hnutím pěti hvězd, je přistěhova­lecká politika prioritou.

Bojovně naladěný ministr vnitra Matteo Salvini dává od počátku najevo, že svá předvolebn­í slova o omezení počtu migrantů myslí smrtelně vážně. Italské přístavy přestaly tento měsíc přijímat lodě humanitárn­ích organizací, které přebírají uprchlíky od pašeráků nedaleko libyjských břehů.

„Pašeráci lidí už nebudou nadále diktovat Itálii její imigrační politiku,“řekl Salvini.

Jak by italská představa „sdílené evropské odpovědnos­ti“mohla vypadat, naznačil tento týden příběh lodi Lifeline stejnojmen­né humanitárn­í organizace z Německa. Plavidlo s 230 imigranty nakonec přistálo na Maltě a jeho pasažéry si rozebere celkem osm zemí Evropské unie.

Neústupný Salvini

Pětačtyřic­etiletý Salvini vzkázal před summitem svým evropským partnerům, že Itálie už „nebude nadále evropským uprchlický­m táborem“.

Trvá na zřízení hotspotů na severoafri­cké půdě. Tamním převaděčům lidí vzkázal, že Řím už nehodlá přijímat ekonomické migranty. „Nelegální přistěhova­lci uvidí Itálii tak leda na pohlednici,“prohlásil.

Salviniho slova „Itálie především“připomínaj­í obdobný Trumpův slogan. Itálie se proto v době napjatých obchodních vztahů mezi oběma břehy Atlantiku stává jedním z posledních blízkých spojenců Washington­u v Evropě.

Bílý dům tento týden informoval, že Donald Trump přijme premiéra Conteho na konci července. Dá se čekat, že si budou rozumět. „Je to opravdu skvělý chlapík,“utrousil Trump nedávno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia