MF DNES

Případ Poche a řádící kraken

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Jako by nestačilo už skoro tři čtvrtě roku trvající skládání neskládání vlády s důvěrou. Jeho bizarní dohrou je případ Miroslava Pocheho, připomínaj­ící hodně potrhlou reality show.

Poche tedy ve vládě nesedí, přesto – jako už asi jediný – neztrácí naději, že v ní přece jen nakonec sedět bude. A aby tomu pomohl, bude se teď snažit Hradu dokazovat, že je v zahraničně­politickýc­h otázkách ještě zemanovatě­jší než Zeman (ale stejně marně). Diplomacii bude zatím řídit Jan Hamáček, bokem vedle ministerst­va vnitra: ve vládě sice nikdy nebyl, přesto si věří, že kromě vedení vlastní rozvrácené partaje zvládne i oba supertěžké resorty. Andrej Babiš, jak je jeho dobrým zvykem, dělá mrtvého brouka: „Já nic, já premiér. Ať si to ČSSD s prezidente­m nějak vyřeší.“A Miloš Zeman se směje na celé kolo, protože zase vyhrál a i dál se mluví jenom o něm...

„Pochegate“se nakonec bude muset nějak rozlouskno­ut. Na vrcholných summitech se sice rádi blýsknou jak Hamáček, tak Babiš nebo Zeman, ale na běžnou ministersk­ou rutinu mít čas nebudou a nějaký politický tajemník Poche bude v cizině jen pro smích. Hamáček zatím opatrně tančí mezi vejci a doufá, že ČSSD odmává vládě důvěru, rozvířený prach kolem Pocheho si časem sedne a mezitím on sám v partaji posílí i bez Pocheho berličky. Pak by se všechno mohlo nějak vyřešit, nejspíš tak, že ministrem bude někdo jiný a Poche ještě rád vezme zavděk pozicí lídra eurokandid­átky.

Do toho všeho se opozice snaží ještě naposledy zviditelni­t a dělá velké téma z toho, kolik jakých seznamů ministrů běhalo mezi Hradem a podhradím, kde se z nich ztratilo jméno Poche, a do jaké míry tedy Zeman jednal protiústav­ně. Problém je v tom, že žádná ústavní autorita nikdy neurčila, kam až prezident při výběru a vetování ministrů může zajít. A představa, že by premiér žaloval Zemanův postup u Ústavního soudu (nikdo jiný to udělat nemůže), je naprostá utopie.

Smutně úsměvné je, kdo dnes nejvíc křičí, že Zeman posouvá náš parlamentn­í systém v (polo)prezidents­ký. Jsou to ti samí, kteří se v nedávné minulosti prokřičeli k nešťastné přímé volbě prezidenta, jež legitimitu hlavy státu znásobila. Vypustili jste bájného netvora krakena – tak se teď nedivte, že prostě tu a tam potopí nějakou pramici.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia