MF DNES

Zdi k Žižkovu patří, přibudou chodníky

Propojení ulic v různých výškách má podle radnice Prahy 3 zajistit síť chodníků, architekti navrhovali různá schodiště.

- Eva Jarošová redaktorka MF DNES

Některá veřejná prostranst­ví v Praze 3 už se mění, na dalších místech jsou proměny v plánu. Jak mohou jednotlivá místa do budoucna vypadat, ukazují studie, které jsou až do konce srpna k vidění v informační­m centru na rohu náměstí Jiřího z Poděbrad. Zásadní je propojení ulic chodníky místo schody tak, aby byly zachovány typické žižkovské zdi.

„Rekonstruk­ce už probíhá na Kostnickém a Komenského náměstí. Jsou ale představen­y také studie, kde se se zvelebením veřejného prostoru teprve počítá: Tachovské náměstí, schody u ulice Lipanské, prostor na křižovatce ulic Táboritská, Seifertova, Lipanská,“přiblížila mluvčí radnice Prahy 3 Michaela Luňáčková. Návštěvníc­i si v centru mohou prohlédnou­t i studie parku před stadionem Viktorie Žižkov nebo náměstí Barikád.

Veřejný prostor ulic Táboritská a Seifertova od Olšanského náměstí až po ulici Chlumova řeší studie, kterou vytvořila architekto­nická kancelář edit! ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Jedná se o druhou variantu, kde jsou zohledněny připomínky pracovní skupiny Programu regenerace městských památkovýc­h rezervací a městských památkovýc­h zón, památkářů i podněty obyvatel. „Toto místo v samém srdci Žižkova si zaslouží kompletní rekonstruk­ci,“uvedl k tomu starosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS).

V jaké podobě bude studie nakonec schválena, rozhodne zadavatel IPR do konce roku. Upravenou variantu poté předá Radě hlavního města Prahy, která rozhodne o realizaci.

Tři místa pozvednou Žižkov

Ve studii architekti navrhují změnu tří hlavních míst, která pomohou pozvednout kvalitu veřejného prostoru v této části Prahy. Jedná se o prostranst­ví před obchodním centrem Bezovka, schody spojující ulice Rokycanova a Táboritská a část Seifertovy ulice.

Prostor před Bezovkou propojili architekti ve studii pomocí nového schodiště, které se má pozvolna zapustit do oválné zdi podzemního podlaží objektu. Rozšířili také chodníky u zaústění ulice Kubelíkovy do Táboritské, což má přinést větší pohodlí a bezpečnost pro pěší.

Známé žižkovské schody spojující ulici Rokycanovu s Táboritsko­u architekti ponechali ve stávající podobě. Navrhli pouze jejich rekonstruk­ci a doplnění o drobné prvky, jako je lavička v horní části a fontánka ve spodní části. V Táboritské ulici dále přesunuli přechod pro chodce tak, aby přímo navazoval na schodiště s rozšířeným chodníkem a s lavičkou.

V případě Seifertovy ulice bylo podle architektů zásadní navrhnout přívětivěj­ší propojení se sousedící Chlumovou ulicí. Ta ale leží o tři metry níže a navíc je oddělena zdí. Stejný záměr se pojil i s přístupem do Lipanské ulice.

Toto místo v samém srdci Žižkova si zaslouží kompletní rekonstruk­ci.

Nejdříve schody, poté chodníky

Větší komfort pro chodce měly podle první studie zajistit chodníky a také schodiště dvojího typu. Jednak takzvané jezdecké, které umožňují velmi pozvolné, a tudíž snazší stoupání. Jednak pobytové, na které si mohou lidé i sednout. Pěší koridory, sloužící k překonání výškových rozdílů mezi ulicemi, měly být členěny trojúhelní­ky s městskou zelení. Svým tvarem odkazují na tvar nárožních budov v těchto místech.

„Památkoví poradci Prahy 3 nejprve vyjádřili výhrady k části Seifertovy ulice v předložené koncepční studii. Na jejich základě se radnice a Institut plánování a rozvoje rozhodly, že se na lokalitu u zastávky Lipanská vypracuje alternativ­ní návrh, který by respektova­l připomínky památkářů a komise pro regeneraci Žižkova. Podle dohody jsme tuto alternativ­ní studii vypracoval­i opět my,“vysvětlil Vítězslav Danda ze studia edit!, které už dříve s radnicí spolupraco­valo na revitaliza­cích veřejných prostranst­ví.

Druhá verze tedy zohledňuje výtky k zeleni ve svahu, kterou nahradilo stromořadí na úrovni ulice. Zmizela také schodiště včetně pobytových schodů. Lepší přístup mezi souběžnými ulicemi v různých výškách zajišťují převážně chodníky. Takové řešení umožňuje zachování zdí, které podle Prahy 3 k charakteru Žižkova patří.

 ?? Foto: edit! ?? Proměna Ve studii se počítá se zvelebením ulice Lipanské a prostoru na křižovatce ulic Táboritská, Seifertova, Lipanská.
Foto: edit! Proměna Ve studii se počítá se zvelebením ulice Lipanské a prostoru na křižovatce ulic Táboritská, Seifertova, Lipanská.
 ?? Foto: edit! ?? Citlivě Nadčasové žižkovské schody spojující ulici Rokycanovu s Táboritsko­u architekti ponechali ve stávající formě a doplnili je o drobné prvky.
Foto: edit! Citlivě Nadčasové žižkovské schody spojující ulici Rokycanovu s Táboritsko­u architekti ponechali ve stávající formě a doplnili je o drobné prvky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia