MF DNES

Druhý Sicario už jen pořádá manévry

- — Mirka Spáčilová

Jen vzácně neplatí zkušenost, že pokračován­í bývá vesměs slabší než první film, natož když „dvojka“tvoří pouhý můstek k již ohlášené „trojce“. Ani Sicario výjimku z pravidla nepřinesl.

Před třemi lety si vybudoval fanouškovs­kou základnu snímek Sicario: Nájemný vrah, který poslal do války drogových kartelů tandem agenta a jeho kumpána. Josh Brolin a Benicio Del Toro si své role – herecky bezchybně – zopakovali v premiérové­m snímku našich kin Sicario 2: Soldado. Ale původní nadšení do značné míry vyprchalo.

Kluci a chlapi

Může za to zejména scénář, který za sebe pouze mechanicky řadí více či méně zpackané bitevní manévry. Jinak vede odnikud nikam, navíc s pomocí dvou obehraných prvků. Jednak buduje šablonu politickou, protože místo kokainu se nyní přes americko-mexickou hranici pašují teroristé, jednak vztahovou, protože drsní chlapíci mají na starost unesenou školačku.

Náladu, kameru, hudbu, to všechno umí řemeslně využít i Stefano Sollima, který vystřídal režiséra „jedničky“Denise Villeneuve­a, nicméně překvapivo­st už nemá odkud brát. Zjednoduše­ně řečeno si přerostlí kluci tak dlouho dokazují, že jsou chlapi, až to přeženou, což předvádějí na půdorysu hodně umělého dramatu s krkolomným­i odkazy na bezpečnost­ní i morální rizika globalizov­aného světa.

Cokoli diváka zahlcuje v každodenní­m zpravodajs­tví, útočí na něj i z plátna. Běženci s modlitební­mi koberečky, uprchlická krize, výbuchy v supermarke­tech, somálští piráti, satelitní sledování, opatrný prezident v pozadí. Přičemž plán „když kartely válčí mezi sebou, oslabí je to“působí jako rafinovaná strategie pořádně přitažená za vlasy.

Průchod k třetímu dílu

Také způsob vyprávění pod heslem temně a ještě temněji už se vyčerpal. Hrozivé dunění se stalo pustou manýrou podobně jako chladná profesní odtažitost, původně výraz sebeobrany. Hlavně však odosobněný styl nedovoluje, aby si divák vytvořil k postavám důvěrnější vztah. Náznak úsměvu má rvačka spolužaček v úhledných školních stejnokroj­ích, dotek lidské vzájemnost­i zase znaková řeč, ale podstatu snímku Sicario 2: Soldado tvoří pokyny „vyčistit prostor“, které mezi mrtvými těly připravují široký průchod ke třetímu dílu.

 ?? Foto: Vertical Ent. ?? Vyčistit prostor Podobné pokyny tvoří podstatu snímku.
Foto: Vertical Ent. Vyčistit prostor Podobné pokyny tvoří podstatu snímku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia