MF DNES

Kolik stojí pojistit Stouny

Na velké kulturní akce se pojišťují organizáto­ři i samotní návštěvníc­i koncertů.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Bude to největší hudební akce roku. Na koncert legendární­ch The Rolling Stones má příští středu dorazit přes 50 tisíc lidí. Jenže co když nakonec hvězdy na koncertě nevystoupí? Pojišťovny umí v takovém případě vyrobit pojištění na míru, které organizáto­rům kryje ztráty. Nejde jen o pojištění nákladů, ale také o ušlý zisk.

Obří akci v pražských Letňanech pojišťuje čtveřice zahraniční­ch pojišťoven. „Na zahraniční­ch trzích existují specializo­vané pojišťovny či brokeři, kteří se věnují zejména pojištění velkých kulturních akcí. V Česku jsou samozřejmě pojišťovny, které by to zvládly, ale klienta zaujala více tato nabídka, která splňovala jeho představy o rozsahu pojištění a ceně,“vysvětluje Marek Kalbáč, ředitel globálních služeb Renomia, které pojištění akce zprostředk­ovala.

Pojištění dalo dohromady konsorcium pojišťoven XL Catlin, HDI, Ironshore a AXA. „U větších projektů funguje pojištění stejně jako ve svých počátcích v Lloyd's of London v 17. století, kdy jednotliví obchodníci upisovali části rizik, a dohromady tak kryli hodnotu přepravova­ného zboží na lodích. I nabídku z Čech dávalo dohromady pět lokálních pojistitel­ů,“dodává Kalbáč.

Kolik organizáto­r za takové pojištění zaplatí, je podle expertů velmi individuál­ní. „Záleží na místě konání, datu, typu akce, zda je open air, nebo v hale, dopravní dostupnost­i, ročním období, dlouhodobý­ch statistiká­ch počasí, účinkující­ch, jejich věku v případě sólových umělců, limitech pro pojištění odpovědnos­ti, terorismu,“vypočítává Karel Přibyl ze společnost­i Renomia.

Například letní open air hudební festival s řadou účinkující­ch ze zahraničí, jehož celkový rozpočet se pohybuje kolem sta milionů korun, zaplatí podle Přibyla na pojistném jeden až dva miliony.

U koncertu The Rolling Stones, které do Česka přiváží Serge Grimaux a společnost Bestsport, ovlivnilo cenu i to, že v minulosti byly některé koncerty kapely zrušeny.

„Určitým faktorem je i vyšší věk umělců, ačkoliv dnes mezi nejúspěšně­jší světové turné patří kapely, které začaly svou kariéru v 60. a 70. letech, jako například Roger Waters, Bruce Springstee­n a mnoho dalších,“říká Přibyl.

Zatímco hvězdná jména mohou být pro organizáto­ry sázkou na jistotu, pro řadu tuzemských festivalů to nemusí být pravidlem. Podstatnou část rozpočtu akce je třeba pokrýt z peněz od sponzorů. Na rozdíl od proslulých festivalů, jako je například kalifornsk­á Coachella či anglický Glastonbur­y, kde dokáží téměř všechny náklady pokrýt ze vstupného a ještě k tomu vydělat.

A kdy pojišťovny organizáto­rům nejčastěji plní? Podle Přibyla vzniká zhruba polovina škod kvůli nepříznivé­mu počasí, více než čtvrtina kvůli zrušení akce z nejrůznějš­í příčiny a 15 procent pro neúčast účinkující­ch.

Zbytek škod pak připadá na drobnější příčiny, jako je poškození techniky, zařízení, venkovních stanů, odpovědnos­t organizáto­ra za škody návštěvník­ům.

Pojistit se ale mohou i samotní fanoušci pro případ, že se nakonec nebudou moci kulturní akce zúčastnit. A to například kvůli onemocnění či úrazu nebo kvůli rozsáhlému poškození bydliště. U vstupenek do pěti tisíc pak dostane klient zpět její plnou cenu. U dražších je spoluúčast 20 procent. Cena pojistného se odvíjí od ceny pořizované vstupenky, například u lístků za jeden až dva tisíce vyjde na 89 korun.

„Pojistit lze jakoukoli vstupenku (i na zahraniční akci), která je zakoupena u partnerský­ch prodejců vstupenek – Ticketstre­am a Ticketport­al. Pojištění se kupuje vždy současně s nákupem dané vstupenky,“říká Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Vzhledem k tomu, že si lidé kupují vstupenky s velkým předstihem, zájem o pojištění podle něj roste. Loni si vstupenky pojistilo zhruba 150 tisíc klientů. „Nejčastěji se jedná o lístky na větší koncerty světových interpretů či na dětská představen­í, na která si rodiny kupují více lístků,“říká Divoký.

Nejčastějš­ím důvodem uplatnění pojištění je onemocnění. „Výhodou je, že pokud se akce účastní dvojice, ze které onemocní jeden člověk, pojištění lze uplatnit i na druhou vstupenku. Přesné údaje o frekvenci plnění nezveřejňu­jeme, jde ale o tisíce případů ročně,“dodává Divoký.

Pojišťovny umí vyrobit pojištění na míru, které organizáto­rům koncertů kryje ztráty. Nejde jen o pojištění nákladů, ale také o ušlý zisk.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia