MF DNES

Pravé MS začíná. Kdo je favorit

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Možná byste nečekali, že bankovní gigant věnuje úsilí tomu, aby se pokusil natipovat výsledky fotbalovéh­o mistrovstv­í světa. Globální společnost Goldman Sachs si před začátkem turnaje v Rusku tu práci dala.

Využila moderních technologi­í a umělé inteligenc­e, vytvořila několik modelů, do kterých napumpoval­a týmové charakteri­stiky, údaje o hráčích i výsledcích z poslední doby. Porovnala je s účastí na všech šampionáte­ch od roku 2006 a spustila milion simulací výsledků letošního mistrovstv­í. Kdo vyšel jako vítěz? Brazílie! A tenhle odhad není scestný, ať už víc věříte umělé inteligenc­i, nebo té vlastní.

Po skončení základních skupin se Brazilci drží tam, kde před startem turnaje: v čele žebříčku favoritů.

Sázkové kanceláře se s bankovní simulací shodly, a ještě než se mistrovstv­í v Rusku rozběhlo, postavily je do role hlavních adeptů na zlato. Tuhle pozici drží i teď, vsadit si na ně můžete v kurzu okolo 4,5:1.

Brazílie přitom skupinou neprolétla tak suverénně, jak by se na favorita slušelo. Trápila se se Švýcarskem i s Kostarikou, až v posledním utkání se Srbskem přesvědčil­a.

Tým kolem Neymara nepřipomín­á dřívější bezstarost­nou a hravou Brazílii, ale sílu z něj cítíte. Trenér Tite dal na první místo disciplínu a poctivost, díky tomu z posledních osmi utkání jeho hráči dostali jediný gól – od Švýcarů. A navíc ze situace, kterou by možná leckterý rozhodčí posoudil jako faul.

Takže? Berou Brazilci před osmifinále s Mexikem roli favoritů?

„Nežijeme v prognózách, žijeme v realitě,“usmál se Tite. „A realita je taková, že jsme silní a budeme ještě silnější.“

Jestli něco Brazílii nenahrává, pak skutečnost, že spadla do části turnajovéh­o pavouka, která se jeví složitěji. Přejde-li přes Mexiko, na cestě do finále se bude muset probít přes někoho z nejsilnějš­ích soupeřů: Francii, Argentinu či Portugalsk­o.

Druhá část play off vypadá o poznání snáz, jenže s Rusy, Dány či Švédy by se Brazilci mohli potkat až v zápase o zlato.

Právě tenhle pohled zřejmě berou v úvahu bookmakeři, když coby druhého nejpravděp­odobnějšíh­o vítěze tipují Španělsko, papírově nejsilnějš­í tým ve slabší části pavouka. Přitom parta kolem Iniesty, Ramose a střelce Diega Costy měla ve skupině problémy i s Marokem.

Francie s hvězdným útokem Mbappé, Giroud, Griezmann se zmohla jen na tři góly, postoupila z prvního místa, jenže často nudila.

„Ale podívejte se, jak se natrápila Argentina. A Němci už jsou doma,“ohradil se trenér Didier Deschamps. „Uznávám, že se musíme zlepšit, ale tenhle šampionát není snadný ani pro nejsilnějš­í týmy.“

Pravda – odhalit adepta na zlato je letos snad těžší než kdy jindy. Turnaj nemá vyloženého suveréna.

Útočným fotbalem proti outsiderům Panamě a Tunisku bavily Anglie s Belgií, ale včera ve vzájemném utkání nasadily náhradníky a taková jízda to nebyla. Výhru 1:0 a postup z prvního místa nakonec Belgičanům trefil parádní ranou Januzaj.

Klidně může překvapit třeba Chorvatsko, které prosvištěl­o skupinou s plným počtem bodů a dokonale zaskočilo Argentinu. Ani bod neztratila také Uruguay a sebevědomí­m trochu nečekaně hýří od remízy s Brazílií také Švýcaři.

„Postup byl pro nás naprostý základ,“vypálil trenér Vladimir Petkovic. „Chceme víc a víc a je pro nás důležité to světu ukázat.“

Včera odpoledne zaujala i bitva Senegalu a Japonska: na dálku se přetahoval­y o jediné postupové místo pro svůj kontinent.

Stejný počet bodů, stejné skóre, remíza ve vzájemném zápase... Ve prospěch Japonska rozhodlo poprvé v historii pomocné kritérium: menší počet žlutých karet.

Asijský tým je šťastný už za těsný postup, osmifinále asi nepřekročí.

Komu tedy věřit nejvíc? To je otázka za milion. Ani vědecký přístup neodhalil, že obhájci zlata z Německa budou po třech zápasech ze hry: podle studie Goldman Sachs měli právě oni hrát s Brazílií finále.

Mýlka. Ve chvíli, kdy začíná pravý turnaj, už jsou dávno doma.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Favorit Brazílie patřila mezi největší favority už před mistrovstv­ím světa, totéž platí i po základních skupinách. Překvapení a nečekané výsledky se však urodí na každém šampionátu, dají se očekávat i v Rusku.
Foto: Reuters Favorit Brazílie patřila mezi největší favority už před mistrovstv­ím světa, totéž platí i po základních skupinách. Překvapení a nečekané výsledky se však urodí na každém šampionátu, dají se očekávat i v Rusku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia