MF DNES

Příběh: Hrdina ze Sokola

Před 80 lety sokolové cvičili jeho skladbu. Symbolizov­ala odhodlání bojovat.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Sbohem, bratři, vím, že jdu na smrt, ale nebojím se jí. Statečný muž umře jednou, jen zbabělci umírají stokrát. Umřu s klidem, protože vím, že naše oběti nebyly marné.“To jsou poslední slova sokola Františka Pecháčka předtím, než ho dozorci mauthausen­ského lágru v únoru 1944 zavraždí. Život odvážného odbojáře skončí mimořádně bestiálním způsobem.

Vraťme se ale nejprve ještě o pět a půl roku nazpět v čase – do začátku července 1938.

Přes třicet tisíc mužů vbíhá na plochu Masarykova státního stadionu na pražském Strahově. Tribuny bouří. Pak se rozezní první tóny sletové prostné Přísaha republice, jejímž autorem je právě František Pecháček. Hromadná cvičební sestava není jen ukázka fyzické zdatnosti, ale zejména mohutnou demonstrac­í odhodlání ubránit republiku vůči expanzi sousedního Německa. Ta v létě toho roku neobyčejně silně narostla. Dominantní vystoupení celého X. všesokolsk­ého sletu však chod dějin nezvrátí.

Již za tři měsíce se o budoucnost­i Českoslove­nska rozhodne v Mnichově, do roka je torzo republiky obsazeno německými vojsky a napřesrok koncem léta oficiálně propuká nejhrozivě­jší válka v lidských dějinách.

Tisíce sokolů se okamžitě zapojí do protinacis­tického odboje. A s nimi i významný sokolský cvičitel, účastník olympijský­ch her a autor legendární sletové prostné František Pecháček. Je velitelem odbojové organizace Jindra, známé též jako „sokolská odbojová organizace OSVO“.

3 400 umučených

V bytě Pecháčkový­ch na pražském Smíchově se ilegálně scházejí odbojáři a v určité době jsou mezi nimi i parašutist­é Jan Kubiš a Jozef Gabčík – muži, kteří koncem května 1942 sprovodí ze světa zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Němečtí okupanti běsní. Gestapo zatýká tisíce Čechů, mezi nimi i sokoly. Během let 1939 až 1945 skončí ve spárech okupantů na 12 tisíc členů Sokola. Více než 3 400 je popraveno či umučeno. Další tisíce jich položí život na bojištích druhé světové války. V Květnovém povstání roku 1945 pak padne téměř sedm stovek sokolů.

Záhy po Heydrichov­ě smrti je při návštěvě svého bratra u Nové Paky zatčen František Pecháček. A s ním i jeho manželka Milka. Oba končí ve věznici na Karlově náměstí v Praze. Následují brutální výslechy. Milka je posléze propuštěna – pravděpodo­bně jen proto, aby

ji gestapo sledovalo s cílem zjistit další členy skupiny. Manželé se už nikdy nesetkají. I když oba nakonec skončí v mauthausen­ském koncentrač­ním táboře.

Milka je totiž po nějaké době opět zatčena a transporto­vána do lágru. Koncem ledna 1943 umírá v plynové komoře. Osmačtyřic­etiletého Pecháčka si nacisté „nechávají na později“, protože patří k nejvýznamn­ějším sokolským vůdcům.

Začátkem února 1944 pak nastane nevyhnutel­né. V Mauthausen­u je zavražděn i on. Bestiálně. Dozorci na Pecháčka poštvou vycvičené psy, kteří jeho tělo zaživa roztrhají. Proč takové zvěrstvo? Jen tak. Pro kruté mauthausen­ské dozorce je to pouhá kratochvíl­e. V nacistický­ch lágrech bohužel nijak výjimečná.

30 letících sokolů

Po více než 74 letech se František Pecháček dočkal velkého pomníku. Od středy stojí v jeho rodné obci Záhornice na Nymbursku. „Snahou bylo připomenou­t jednu z největších postav našich novodobých dějin,“říká Miroslav Jansta, předseda České unie sportu. Pomník tvoří třicet letících sokolů umístěných na tyčích a rozmístěný­ch tak, aby připomínal­i státní vlajku. „Vzniká tak dojem sokolských cvičenců seřazených na značkách, což odkazuje na skladbu Františka Pecháčka při X. všesokolsk­ém sletu,“doplňuje jeden z iniciátorů pomníku, Michal Doležel ze Sokola Brno I. Sokolové tak jako před osmdesáti lety zase symbolicky „vbíhají“na plochu stadionu. Tribuny bouří. Dávají najevo, že jsou Češi připraveni a odhodláni bránit ohroženou republiku...

Dozorci na Pecháčka poštvou vycvičené psy, kteří jeho tělo zaživa roztrhají.

 ??  ??
 ?? Foto: F. Vlček, MAFR;A ?? Pomník V Záhornici u Nymburka vyrostl neobvyklý pomník tvořený siluetami letících sokolů. Jsou vzpomínkou na Františka Pecháčka, který zahynul v nacistické­m lágru.
Foto: F. Vlček, MAFR;A Pomník V Záhornici u Nymburka vyrostl neobvyklý pomník tvořený siluetami letících sokolů. Jsou vzpomínkou na Františka Pecháčka, který zahynul v nacistické­m lágru.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia