MF DNES

Blázniví fanoušci na MS v Rusku

Je normální jet na fotbalový šampionát dvanáct dnů traktorem? Ano, i takové příběhy nabízí MS

- Robert Sára sportovní reportér MF DNES

Samozřejmě by se dalo do Ruska doletět, tak jak to udělala drtivá většina zahraniční­ch fanoušků. Ale oni si řekli: Ne! A tak se sice na fotbalové stadiony místo pár hodin či maximálně dne několik jedinců vláčí i týdny, ale zase jejich příběhy ze světového šampionátu nesplynou s ostatními.

Tak třeba sedmdesáti­letý německý penzista Hubert Wirth se na 2 400 kilometrů dlouhou cestu do Moskvy vydal na 82 let starém traktoru, který si to z Pforzheimu šinul „ukrutnou“rychlostí 20 km/h. Společnost mu dělal pes Hexe a oba nocovali v dřevěném přívěsu ve tvaru sudu. „Byla to nádherná cesta a potkali jsme spoustu zajímavých lidí,“líčil Wirth v Moskvě. Kdyby ale tušil, jak si jeho milovaní na turnaj povedou, tak kdo ví...

Do Ruska ale na traktoru nepřijel jen on. Dvanáct dní si to ze švýcarskéh­o Lucernu mašírovali do Kaliningra­du i Werner Zimmermann a Beat Studer, jinak majitel muzea traktorů. S 50 let starým strojem ujeli 1 700 kilometrů a v řízení se střídali po šesti hodinách. „Když se člověk trochu opije, občas dostane hloupý nápad,“vysvětlova­l Josef Wyer, který dvojici doprovázel v dodávce.

Když vás žena do Ruska nepustí

Ano, možná to znáte, že v alkoholové­m rauši se slíbí cokoliv. A tak když před čtyřmi lety popíjela partička Mexičanů na šampionátu v Brazílii a s úžasem sledovala, v čem přicestova­li mnozí jiní příznivci, rozhodli se i oni pustit do dobrodružs­tví. Téměř čtyři roky společně šetřili na starý autobus a cestu do Ruska. Vůz přemaloval­i, aby bylo na první pohled jasné, komu fandí, a když se chystali vyrazit, Javier – jeden z nich – oznámil, že mu výlet zatrhla přítelkyně.

Žena se poslouchat musí, a tak skutečně zůstal doma, přesto je teď údajně jedním z nejznámějš­ích mexických fandů v Rusku. Parťáci totiž nechali vyrobit jeho papírovou maketu, kterou navlékli do trička s nápisem: „Moje žena mě nechtěla pustit“, a společně s ní projeli už víc než 16 tisíc kilometrů. Údajně ji dostali i na úvodní mač s Německem. Agentury však mlčí, co na to nyní říká seňorita od Javiera.

Letošní Tour de France měří 3 351 kilometrů, ještě o 1 700 víc našlapal Kolumbijec Daniel Quiroga. 43letý muž se v Portugalsk­u oblékl do fotbalovéh­o dresu a na kole se vydal do Ruska. Nebyla to jeho první podivná cesta, už před čtyřmi lety totiž dojel z Kolumbie do Brazílie na motorce. Půjde-li takto dál, nejspíš za čtyři roky dojde do Kataru pěšky. Anebo na jachtě, jako letos jeden anglický „námořník“. Ten připlul z Bulharska k ruským břehům, aby viděl první anglický duel ve Volgogradu.

Deset hodin v taxíku

O strastipln­ou cestu nemusí být nouze, ani když už jste v Rusku a máte letenky v kapse. Čtyři peruánští fanoušci zaspali a zmeškali let do Saransku. A tak aby stihli zápas s Dánskem, stopli si v Moskvě taxík.

Je to nějakých 650 kilometrů, a tak taxikář původně kývnul na cenu 600 dolarů. Po 20 minutách jízdy však řekl, že je to moc daleko, a zdražil na 700 dolarů. Ale asi měl rubl nějakou slabou chvilku, a tak dolarová sazba na sedmé z deseti hodin dál rostla. „Zvýšil to na 1 000 dolarů plus plnou nádrž benzinu,“ líčil Rodolf Devercelli. Nakonec se jim pomocí internetov­ého překladače podařilo cenu trochu snížit. „Já řekl, že 1 000 dolarů v žádném případě. Že to bude 800 dolarů a že mu doplníme nádrž.“

Říkáte si možná, že to byl zloděj. Pak vězte, že mnohem lepší lup si zajistil „šikula“, který se v Moskvě vloupal do hotelového pokoje kolumbijsk­ého zpěváka Malumy. Ten přijel na světový šampionát, ale odlétá z něj o 800 tisíc (!) dolarů (skoro 18 milionů korun) chudší. Chlapík, který se v hotelu vydával za jeho přítele, mu z pokoje odnesl diamanty, luxusní kufr a 11 kusů hodinek. Takže až se budete balit na dovolenou, možná bude lepší nechat nějaké hodinky a diamanty doma.

Australští Hujerovi v Rusku

V Česku jsou to Hujerovi, v Austrálii teď mohou být synonymem pro početnou rodinu Ryanovi. Brankáři Mathewovi Ryanovi v Rusku fandilo hned 27 příbuzných, kterým cestu na šampionát zaplatil on. Nejstarším byl jeho sedmdesáti­letý dědeček a nejmladším tříletý bratranec. „Pozvání přijala jen polovina rodiny, což je štěstí pro moje bankovní konto,“žertoval Ryan. A vysvětlova­l, že zájezd uspořádal proto, aby s rodinou sdílel zážitky a měli všichni vzpomínky na zbytek života. Vůbec jsou v australské reprezenta­ci štědří, protože kouč Bert van Marwijk platil ze svého osm asistentů.

Bacha na sociální sítě

To máte tak, když se chcete pochlubit kamarádům přes ty internety, jací jste pašáci. A pak... Patrička kolumbijsk­ých fanoušků propašoval­a na stadion v atrapě dalekohled­u alkohol. Hrdě se při panákování natočila na video, poslala je do (virtuálníh­o) světa, kde se rychle rozšířilo. A po pár dnech jeden z aktérů dostal padáka. Letecké společnost­i Avianca Cargo se totiž nelíbilo chování jejich zaměstnanc­e, který porušil „firemní principy a hodnoty“.

Když se k tomu přidalo se „selfíčkový­m“videem trio Kolumbijců, které při onom zápase v Saransku učilo dvě japonské fanynky španělské vulgarismy, jež urážely jejich vzhled, zasáhlo kolumbijsk­é ministerst­vo zahraničí. Prosilo občany, ať se v Rusku chovají slušně. Guillermo Morales, jeden z „lektorů“, se sice omluvil, sváděl to na alkohol, ale stejně jemu a jeho kumpánům ruští pořadatelé zablokoval­i vstupenky na další zápasy.

Anglická fanynka Jess zase před duelem s Panamou na Twitter napsala, že pokud dá gól její oblíbenec John Stones z Manchester­u City, vytetuje si jeho podobiznu. Mělo to být jen plácnutí, protože jako stoper měl v předchozíc­h 27 mačích na kontě nula branek, jenže Panamě nasázel dva, a tak se její slib rychle po síti rozšířil. Brzy měl tisíce lajků, tři tisíce retweetů a zareagoval na něj i Kyle Walker, další z anglických reprezenta­ntů. Slíbil, že tetování zaplatí. A navrhoval rovnou dvě za oba góly. Jak to s Jess bude, není jasné. Kvůli nečekanému náporu byl její účet zablokován. Ale Anglie ještě nekončí...

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Za volantem traktoru 2 400 kilometrů Německý penzista Hubert Wirth se vydal na šampionát do Ruska vskutku pozoruhodn­ým způsobem – traktorem s přívěsem na přespání ve tvaru sudu.
Foto: Profimedia.cz Za volantem traktoru 2 400 kilometrů Německý penzista Hubert Wirth se vydal na šampionát do Ruska vskutku pozoruhodn­ým způsobem – traktorem s přívěsem na přespání ve tvaru sudu.
 ??  ??
 ?? Foto: YouTube a Profimedia.cz ?? Fandíme Mexiku! Už před čtyřmi lety na šampionátu v Brazílii se mexická partička domluvila, že na další mistrovstv­í pojede svým autobusem. A tak si ho pořídila. To kolumbijsk­ý zpěvák Maluma (dole) v Rusku tak nadšený není. Sice se skvěle bavil s Maradonou, ale v hotelu mu ukradli věci za 18 milionů korun.
Foto: YouTube a Profimedia.cz Fandíme Mexiku! Už před čtyřmi lety na šampionátu v Brazílii se mexická partička domluvila, že na další mistrovstv­í pojede svým autobusem. A tak si ho pořídila. To kolumbijsk­ý zpěvák Maluma (dole) v Rusku tak nadšený není. Sice se skvěle bavil s Maradonou, ale v hotelu mu ukradli věci za 18 milionů korun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia