MF DNES

U komunistů vzniká frakce proti Filipovi

Nespokojen­í se ptají, zda tolerovat vládu

- Jakub Pokorný Ondřej Leinert

Krátce předtím, než dnes dopoledne širší vedení komunistů rozhodne, zda strana bude tolerovat vládu ANO a ČSSD, dostanou straníci na stoly dopis. A v něm si přečtou, že by měli ještě zvážit, zda do vládního paktu skutečně jít.

Podle dotazování MF DNES však mezi členy KSČM, kteří dnes budou na stranickém ústředním výboru rozhodovat, převažují hlasy pro.

„Vysloveně proti podpoře vlády se ozývají hlasy z Prahy a Plzeňského kraje. Z ostatních regionů zaznívají různé reakce, ale přece jen v nich převažuje odhodlání vládu tolerovat, když už jsme tomu vyjednáván­í věnovali tolik času,“přibližuje jeden vlivný člen strany. Dopisem však o sobě zároveň dává vědět organizova­ná vnitrostra­nická opozice.

Internetov­á opozice

V KSČM, které třináct let šéfuje Vojtěch Filip a skoro po celou tuto dobu vystupoval­a naprosto jednotně, je to opravdu přelom.

Filipovi kritici se sdružili do zhruba šedesátičl­enné „volné diskusní platformy“, jejímž hlavním organizáto­rem je relativně neznámý komunista Stanislav Dušek z Chebu, profesí makléř. Dušek dal platformu dohromady tak, že rozeslal hromadný e-mail všem delegátům květnového nymburskéh­o sjezdu KSČM, na které měl kontakt.

„Směřování KSČM pod taktovkou Vojtěcha Filipa, vedené k toleranci vlády, považuji za strategick­y chybné. Současný postup KSČM se může jevit z krátkodobé­ho pohledu jako výhodný. Z dlouhodobé­ho pohledu však může mít za určitých podmínek až fatální následky,“napsal MF DNES Dušek.

Obhajoba šéfa strany na sjezdu „platformis­ty“utužila. I proto se vedle Duška angažuje také Filipův hlavní rival, poražený kandidát na předsedu Josef Skála. Doplňuje ho neúspěšný kandidát na místopředs­edu Petr Bureš z Ústeckého kraje, tiskový mluvčí plzeňské KSČM Richard Pokorný nebo europoslan­ec Jaromír Kohlíček. A přicházejí se silnými prohlášení­mi: Po posledním sjezdu podle nich stranu opouštějí členové, někteří prý ani už nechtějí na kandidátky v podzimních komunálníc­h volbách.

Bureš dokonce připouští, že pokud se něco nezmění, mohou nespokojen­ci jednou založit i novou stranu. Pak by komunisté přišli o příjmy z členských příspěvků a ještě by Filipovi vyrostla konkurence.

Na platformě je pozoruhodn­é, že se v ní „demokratic­ky“potkávají staří komunisté z nejtvrdšíh­o jádra jako Skála s mladými radikály, kteří se fotí na výletě s portrétem Che Guevary, a téměř liberály. Takový Kohlíček byl před lety jedním z mála komunistů, který byl otevřeně pro vstup do Evropské unie. Kohlíček mluví nyní opatrněji. „Není to opozice, chceme jen, aby naše politika byla čitelná a více levicová,“tvrdí.

Duškova platforma nebyla jediná. Před sjezdem se v dubnu ještě objevila skupina Restart 2018 organizova­ná komunisty z Ústí nad Orlicí, která sepsala Manifest mladých komunistů. I v něm stálo, že „strana má raději zůstat v opozici než se zaprodat politice oligarchů“. Po sjezdu se Restart 2018 odmlčel a nahradil ho Dušek.

Proti vládě i proti Filipovi

Opozičníky spojuje pocit, že Filip kývl na toleranci koaliční vlády, aniž vyjednal nějaké slušné ústupky. Vadí jim také, že strana ještě nenašla recept, jak zabránit pádu preferencí, a je málo antisystém­ová a protestní. „Komunistic­ká strana má v médiích image spolku strejců, co si udržuje ty svoje posty,“říká Skála. „Náš předseda Filip není vhodným člověkem do čela komunistic­ké strany. Ztělesňuje ten salonní komunismus a tezi, že dohodnout se dá s každým a program je vedlejší,“přisazuje si radikální komunista Richard Pokorný.

Mladí komunisté zdůrazňují, že jsou na rozdíl od Filipa moderní. „Na myšlenku socialismu dnes nikdo neslyší, ale sdílená ekonomika je přitažlivý pojem. Přitom je to totéž,“říká Bureš. Ten bude organizova­t v září v Litoměřicí­ch seminář, na který by měly dorazit zajímavé tváře, jako je exministr zdravotnic­tví za ČSSD a psychiatr Ivan David, který s Burešem konzultova­l zdravotnic­ký program.

Ale vystoupí tam také někteří vlivní straníci, například europoslan­kyně Kateřina Konečná. „Je to jedna z mnoha platforem, které existují a jsou správné. Protože když se diskutuje, tak je to dobře,“říká Konečná.

Filip zatím na výhrady vzbouřenců nereagoval a vedení spíš doporučuje straníkům, aby do soboty nic nekomentov­ali.

 ??  ?? 13 let vede komunisty Vojtěch Filip. Po celou dobu strana vystupoval­a jednotně. Podpora vládě může být pro KSČM přelom – mohla by se rozštěpit.
13 let vede komunisty Vojtěch Filip. Po celou dobu strana vystupoval­a jednotně. Podpora vládě může být pro KSČM přelom – mohla by se rozštěpit.
 ??  ?? Petr Bureš
Petr Bureš
 ??  ?? Jaromír Kohlíček
Jaromír Kohlíček
 ??  ?? Josef Skála
Josef Skála
 ??  ?? Stanislav Dušek
Stanislav Dušek
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia