MF DNES

Policie se zajímá i o sestru středočesk­é hejtmanky

Detektivov­é se v kauze zmanipulov­aných zakázek zaměřili na nemocnice i domovy důchodců. Vyslechli i sestru hejtmanky Jermanové

-

PRAHA Policisté ve čtvrtek podle zdrojů MF DNES udělali domovní prohlídku v místě bydliště sestry středočesk­é hejtmanky Jaroslavy Jermanové (ANO). Vyšetřovat­elé z elitní Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) se o ni zajímají v kauze kolem podnikatel­e Tomáše Horáčka. Žalobce po rozsáhlé razii zatím obvinil pět lidí a jednu firmu kvůli úplatkům a pochybných zakázkám ve zdravotnic­tví. Kriminalis­té zasahovali také v desítkách domovů důchodců v Praze a ve Středočesk­ém kraji.

Kromě toho, že je Pavlína Kuncová sestrou středočesk­é hejtmanky a místopředs­edkyně ANO Jaroslavy Jermanové, působí také jako asistentka dvou středočesk­ých poslanců za ANO. Platí za vlivnou regionální postavu.

Zároveň má podle policistů blízko k podnikatel­i Tomáši Horáčkovi, kolem kterého se nyní podle iRozhlas.cz celá policejní akce točí. Web také uvedl, že kvůli manipulaci zakázek policie už Horáčka obvinila. Spolu s ním i šéfa Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka a exmanažera firmy Eurest. Stíhání má čelit také nástupce Eurestu, společnost Compass Group Czech republic, manažerka společnost­i Veřejné zakázky, s.r.o., Jitka Ulrichová či Martin Stříteský, lékař Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Kriminalis­té, kteří ve čtvrtek zasahovali v pražských nemocnicíc­h Na Františku a Na Bulovce, rozkrývají systém řízený Horáčkem. Jemu blízké společnost­i ovšem podle NCOZ ovládaly zakázky nejenom v pražských špitálech, ale i v domovech pro seniory a centrech sociálních služeb ve Středočesk­ém kraji.

„Vůbec se k tomu nebudu vyjadřovat,“odpověděla na dotaz MF DNES Kuncová a položila telefon. Na další pokusy o zavolání už nereagoval­a. „Nejsem s ní v kontaktu. Nevím tedy, o co jde,“odpověděla na dotaz MF DNES Jermanová. Jestli má její sestra s Horáčkem něco společného, je to prý její věc.

Po dvaceti minutách však hejtmanka znovu zavolala s tím, že se se sestrou spojila. „Není obviněná, byla na policii podat vysvětlení. Vzhledem k probíhajíc­ímu vyšetřován­í mi však víc neřekla,“uvedla.

Horáček ovšem podle několika zdrojů MF DNES obcházel ředitele sociálních a zdravotnic­kých zařízení ve Středočesk­ém kraji a na schůzkách se jim chlubil tím, že má velmi dobré kontakty na hejtmanku Jermanovou. Za svého prostřední­ka označoval právě její sestru.

„Je to totální nesmysl. V životě jsem ho neviděla. Jestli něco takového tvrdil, tak lže,“popírá striktně jakékoliv vazby na Horáčka Jermanová. Středočesk­é hejtmanstv­í na webových stránkách v pátek uvedlo, že policie zasahuje v devíti příspěvkov­ých organizací­ch v sociální oblasti. (vsr, luv)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia