MF DNES

Ministryně spravedlno­sti Malá: Na svou práci jsem hrdá

- — Ondřej Leinert

PRAHA Takové uvedení do funkce si nová ministryně spravedlno­sti Taťána Malá nepředstav­ovala. Po boku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se sice usmívala s tím, že se bude svou prací snažit umlčet všechny kritiky, za sebou však měla obtížný den, kdy média, ale i její spolustran­íci z hnutí probírali nejspíš opsané pasáže z její diplomové práce.

Kvůli možnému plagiátors­tví, na které upozornil Český rozhlas, má Malá co vysvětlova­t i Babišovi. Ten očekává, že vše řádně osvětlí. Ještě před pár dny se při předešlých obtížích nové ministryně bezvýhradn­ě zastával.

Namíchnutý Babiš

Zprávy o tom, že Malá absolvoval­a práva na bratislavs­ké Panevropsk­é univerzitě, která mezi českými právníky nemá zdaleka nejlepší reputaci, nechávaly Babiše ještě klidným. Argumentov­al, že ministr je spíš manažer než odborník a že důležitějš­í než vzdělání je praxe.

Babišovi s Malou navíc bylo podezřelé, proč se v krátké době, kdy se začalo spekulovat o jméně příští ministryně, začalo na adresu poslankyně ANO objevovat tolik kritických článků.

Ale zprávy o tom, že Malá mohla opsat pasáže ve své diplomové práci, už Babiše namíchly.

„Zatímco předtím to všechno bylo v rovině spekulací, jak je dobrá ta či ona škola a co všechno může nebo nemusí dělat její manžel, tohle je něco jiného. Jestli skutečně opsala pasáž diplomky i s překlepy a nijak věrohodně to nevysvětlí, tak je to hned na začátku velký problém,“přiznal zdroj z okolí šéfa hnutí ANO.

Poslankyně, která obvykle hýří úsměvy, proto i včera působila ve Sněmovně zaraženě. „Je možné, že jí chodily nějaké SMS od šéfa, na podobné věci je hodně citlivý, zřejmě to budeme ještě řešit, není to pro ni teď lehké,“přibližuje jeden z poslanců ANO. Uvedení do úřadu se včera nakonec od Babiše dočkala. A během něho prohlásila, že je na svoji diplomovou práci hrdá. Pokud prý zapomněla někde uvést citaci, rozhodně se tak nestalo úmyslně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia