MF DNES

Babiš: Unie jako vesnice Asterixe a Obelixe

-

PAŘÍŽ Francouzsk­ý deník Le Figaro otiskl rozhovor s českým premiérem Andrejem Babišem, který mimo jiné prohlásil, že Češi nejsou uvyklí multikultu­ralismu a že on sám si Evropu představuj­e jako jasně ohraničeno­u vesnici Asterixe a Obelixe – vesnici 27 států, kde konečně začne fungovat volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob.

„Evropu si představuj­i jako vesnici Asterixe a Obelixe, vesnici složenou z 27 zemí. K tomu je ale třeba území vsi vymezit, nejlépe podle přirozenýc­h hranic při pobřeží,“řekl šéf české vlády. Teprve pak může podle něj fungovat volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob.

„Když se v roce 2014 začaly probírat kvóty, a nikoli zastavení migrace na evropských hranicích, EU se vydala špatným směrem. Zatímco jsme čelili hlavně ekonomické migraci, Unie dále mluvila o přerozdělo­vání uprchlíků. Celou planetu ale přijmout nemůžeme! A netvrdí to pouze země Visegrádu: přidalo se k nám Rakousko, Itálie, Dánsko a Belgie!“odpověděl Babiš na otázku, jak se staví k migrační krizi.

Podle něj je třeba, aby vnější hranice EU chránily pohraniční země jako Řecko, Itálie a Španělsko a ostatní aby jim pomáhali finančně a posílali policejní posily. Babiš řekl, že je třeba změnit kompetence evropské agentury Frontex, která „dostává stamiliony eur jen ke sledování uprchlíků“. Frontex musí bojovat proti převaděčům, řekl. „Měli bychom se inspirovat Austrálií, zabránit tomu, aby se lodě (s migranty) vůbec dostaly až k evropskému pobřeží, a žadatele o azyl protřídit mimo území EU. ...Většině žádostí o azyl není vyhověno, ale žadatelé se proti tomu odvolávají k soudům jednotlivý­ch zemí... Musíme dát najevo, že to už dál nebude možné,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia