MF DNES

Co se dohodlo v Bruselu. Výběr deseti hlavních bodů

-

1) Evropská rada potvrzuje, že předpoklad­em pro funkční politiku EU je komplexní přístup, jehož součástí je efektivněj­ší kontrola vnějších hranic Unie.

2) Evropská rada je odhodlána zabránit opakování nekontrolo­vané migrační vlny z roku 2015 a hodlá nadále bránit nelegální migraci na všech existující­ch i nových trasách.

3) Na trase přes centrální část Středozemn­ího moře by měla být zintenzivn­ěna snaha zastavit pašeráky lidí v Libyi a jinde. V tomto ohledu bude EU nadále stát na straně Itálie a dalších členských států.

4) V otázce takzvané východ o středozemn­í trasy je zapotřebí plně realizovat dohodu mezi EU a Tureckem, zabránit novým příchodům migrantů z Turecka a migrační tok zastavit.

5) Je nutné eliminovat podněty (migrantů) vydat se na nebezpečno­u cestu. Jen tak lze definitivn­ě narušit obchodní model pašeráků lidí a zabránit dalším tragickým ztrátám na životech.

Evropská rada žádá radu ministrů i Evropskou komisi, aby se rychle začaly zabývat možností vzniku regionální­ch platforem k vylodění, a to v úzké spolupráci s příslušným­i třetími zeměmi... Tato střediska by v souladu s mezinárodn­ím právem měla zkoumat jednotlivé případy, aniž by vytvářela podněty k migraci.

6) Na základě společné snahy a mezinárodn­ího práva by zachránění (migranti) na území EU měli být umístěni do zařízení v členských státech, kde bude možné případy rychle a bezpečně zpracovat a rozhodnout, zda jde o neregulérn­í migranty, kteří budou vráceni do vlasti, nebo zda jde o lidi, kteří potřebují mezinárodn­í ochranu.

7) Migrační problém si ve své podstatě žádá spolupráci s Afrikou. Cílem je společensk­o-ekonomická transforma­ce afrického kontinentu.

8) Rada připomíná, že je nutné, aby členské státy finanční a materiální pomocí zajistily kontrolu vnějších hranic EU. Je zapotřebí efektivně vracet neregulérn­í migranty.

9) Další pohyb žadatelů o azyl mezi členskými státy může ohrozit společný azylový systém a schengensk­é acquis (pravidla Schengenu). Členské země by měly zavést veškerá možná administra­tivní a právní opatření s cílem těmto pohybům zabránit a rovněž by měly spolupraco­vat mezi sebou.

10) V otázce reformy společného azylového systému byl zaznamenán velký pokrok. Je ale zapotřebí dojít ke konsensu ohledně reformy dublinskýc­h pravidel azylu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia