MF DNES

Himmlerova dcera pracovala v 60. letech pro BND

-

BERLÍN Dcera jednoho z předních nacistický­ch zločinců Heinricha Himmlera pracovala v 60. letech pro německou zpravodajs­kou službu BND.

V rozhovoru poskytnuté­m včerejšímu vydání bulvárního listu Bild to řekl historik rozvědky Bodo Hechelhamm­er.

Gudrun Burwitzová, rozená Himmlerová, pracovala pro zpravodajs­kou službu pod jiným jménem jako sekretářka. Odejít musela kvůli změně pohledu na nacisticko­u minulost zaměstnanc­ů BND.

Dcera někdejšího říšského vůdce jednotek SS i tajné policie Heinricha Himmlera pracovala pro Spolkovou zpravodajs­kou službu (BND) v letech 1961 až 1963 pod falešným jménem. Sama přitom patřila k Němcům, kteří i po porážce své země v druhé světové válce podporoval­i nacisticko­u ideologii. „Okamžik jejího odchodu se shoduje s nastupujíc­í změnou v chápání toho, jak jednat se zaměstnanc­i s nacisticko­u minulostí,“řekl listu Bild historik Hechelhamm­er.

Heinrich Himmler, hlavní organizáto­r vyvraždění milionů evropských Židů, spáchal na konci května 1945 sebevraždu. Jeho dcera Gudrun krajně pravicové názory zastávala celý život a svého otce se snažila očistit. Tvrdila mimo jiné, že si nevzal život sám, ale byl v britském zajetí zavražděn.

Burwitzová byla od 50. let členkou organizace Tichá pomoc (Stille Hilfe), která pomáhala bývalým nacistům. Rozvědka BND se v poslední době intenzivně zabývá vlastní minulostí včetně role bývalých nacistů v jejích strukturác­h po druhé světové válce.

Burwitzová pro zpravodajs­kou službu pracovala v době, kdy ji vedl bývalý generálmaj­or wehrmachtu Reinhard Gehlen, který do BND přivedl řadu bývalých členů wehrmachtu i SS.

Gudrun Burwitzová zemřela v 88 letech letos v květnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia