MF DNES

Kim má velké plány s turistikou

-

Plány mají Severokore­jci velkolepé. Nejde jen o resort samotný ani o obří obchoďáky a golfová hřiště, ale také o celkovou přestavbu města Wonsan. Celkem jde o plochu přes 400 kilometrů čtverečníc­h. Na to pochopitel­ně chabá severokore­jská ekonomika sama nestačí. Investoři z ciziny jsou tak více než žádoucí.

Nový ráj surfařů

Na severokore­jské pozlátko zřejmě nikdo významnějš­í nezareagov­al, to se však může rychle změnit. Manažeři zatím přihlížejí, co se „vyvrbí“z námluv Pchjongjan­gu se Soulem i s Washington­em, a jsou připraveni vyrazit. Může to být hodně dobrý byznys.

Do Severní Koreje jezdí za zážitky především Číňané, v menší míře pak Rusové. Počty turistů ze Západu jsou zanedbatel­né. Jihokorejs­ký Maritime Institut odhaduje, že příjmy z turistiky tvoří v současné době necelé procento severokore­jského HDP. Žádná velká sláva.

Kim to chce z pochopitel­ných důvodů změnit.

Nejdřív ze všeho však bude muset prokázat, že se změnil sám a že hodlá reformovat také svůj drsný režim. „Tamní úředníci líčí skvělé příležitos­ti pro zahraniční investice, ale nedokážou si připustit, že největší slabinou jejich projektu jsou stále zejména bezpečnost­ní rizika v oblasti,“řekl před časem Simon Cockerel z pekingské cestovní kanceláře Koryo Tours.

Až tato rizika zmizí, možná se zahraniční kapitál pohrne. A svět pak třeba spatří, že reklamní slogan – Severní Korea rájem pro surfaře – má opravdu něco do sebe.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia